Ana SayfaGüncelYerel seçimlere son 39 gün: Neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere son 39 gün: Neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 31 Mart’ta yerel yönetimlerini belirlemek için sandık başına gidecek. Siyasi partiler seçim çalışmalarını hızla sürdürürken aday listeleri dün seçim kurullarına bildirildi. Gün boyu yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktardık.

 


18:10 | ‘Mersin krizi’: Burhanettin Kocamaz Demokrat Parti’den aday olacak

İYİ Parti’nin Mersin’de Burhanettin Kocamaz’ı aday gösterememesi sonrasında formül bulundu.

NTV’nin haberine göre Demokrat Parti Genel Başkan Gültekin Uysal ile Kocamaz bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası varılan anlaşmaya anlaşmaya göre Kocamaz, Demokrat Parti’den aday olacak. Başvuru ise yarın yapılacak.

İYİ Parti’nin Mersin il yönetimi heyetinin, adaylık listesini dün saat 17.00’den sonra Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) vermişti. YSK yetkileri, listenin geç gelmesi nedeniyle Burhanettin Kocamaz’ın adaylığını kabul etmemişti.

Bu gelişmenin ardından İYİ Parti, il yönetimini görevden almıştı.


18:00 | Erdoğan: İşçimizi, emeklimizi, öğretmenimizi gözeten bir kadro kurduk

Seçim çalışmaları kapsamında Ankara’da düzenlediği mitingde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ankara’ya 13 Millet Bahçesi yapacağız. Millet kıraathanesini de yapacağız” dedi.

CHP’ye de yüklenen Erdoğan, “Son 16 yılda her alanda ülkemizi rekorlarla başarılarla tanıştırdık. İşçimizi, emeklimizi, polisimizi, sanayicimizi, öğretmenimizi gözeten, 82 milyonun her birinin huzuru ve refahı için çalışan bir kadro kurduk” diye belirtti ve hastaneleri örnek verdi:

“20 yıl önce bu hastanelerde ne çileler çektik değil mi? İlacımızı alabiliyor muyduk? Kuyruklarda ne haldeydik? Patlıcan, soğan, domates, falan tutturdular Bay Kemal’in taifesi kuyruklar oluştu diyorlar. İki kuyruk var bir kuyruk sizin dönemizdeki bir de bizim dönemimizdeki .Senin dönemindeki kuyruklar yokluk kuyruğuydu bizdeki ise varlık.”

Ayrıca Erdoğan, “Önümüzdeki aylarda 20 bin öğretmen ataması daha yapacağız” diye konuştu.


14:40 | Bilgen: Kars’ta yapılan hamle HDP’nin kazanmasını engellemek için

HDP Kars Belediye Eş Başkan adayı Ayhan Bilgen, AKP’nin “Cumhur İttifakı” kapsamında MHP lehine kentte daha önce gösterdiği adayını geri çekmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bilgen, “Herkes biliyor ki dün itibariyle yapılan hamle sadece HDP’nin kazanmasını engellemek içindir, başka bir hesap yok” dedi.

“Kars’ta kampanyaya ilk başladığımız gün demiştik ki bu şehirde iki parti yarışacak. Biri biz ama öbürü kim olacak, buna kendileri karar verecekler. Bu şehri kimin yöneteceğine ise bu şehirde yaşayan herkes karar verecek.”

31 Mart’ta Kars’ın kaderinin değişeceğini söyleyen Bilgen, sözlerini “Hiç kimseyi geçmişte yaptığı tercihlerden dolayı asla yargılamayacağız. Kimseye ‘şimdiye kadar neredeydin?’ diye sormayacağız. Biz yeni bir sayfa açıyoruz. Önümüze, geleceğe bakacağız ve bugünden itibaren de herkesi bu mücadeleye katılmaya çağırıyoruz” diyerek noktaladı.

Belediye başkan adaylarının kesinleşmesine saatler kala AKP, Kars Belediye Başkanı adayı olarak açıkladığı Ensar Erdoğdu’yu geri çekmiş ve MHP’nin adayını destekleyeceğini açıklamıştı.


14:30 | İmamoğlu ulaşım projelerini açıkladı

İstanbul’daki ulaşım sorununa ilişkin projelerini açıklayan CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, “Metro bizim birincil ve asli önceliğimiz olacak” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Göreceksiniz, 5 yıl içerisinde İstanbul’un trafik sorununda büyük bir rahatlama sağlayacağız. Göreve başladığımız ilk yıl, projesi başlamış olan ancak o veya bu nedenle hizmete açılmayan bütün raylı sistem hatlarını tamamlayacağız. İstanbul’un iki yakasında da bu büyük metro atılımını derhal biz başlatacağız.”

İmamoğlu Sancaktepe, Başakşehir, Arnavutköy gibi kent merkezinin uzağında kalan ilçelerin de metro ağına entegre olacağını söyledi.

Seçilmesi halinde, TEM Otoyolu’na “Megabüs projesi” yapılacağını ve öğrenciler için aylık İstanbul Kartı’nı 50 liraya düşüreceğini belirten İmamoğlu, şöyle konuştu:

“TEM Otoyolu artık bir kent içi yola dönüştü. Gişeleri mutlaka kentin dışına çıkaracak ve TEM Otoyolu’nu toplu taşımayla, Megabüsle güçlendireceğiz. Başakşehir, Bağcılar, Esenler’den, Ümraniye, Sultanbeyli’ye kadar yaklaşık 3,5 milyona hizmet edecek bu hat. TEM kuzeyinde ve güneyinde İstanbul Kart ile binilebilecek para transit, yani dikey – ekspres servis bağlantıları ile yolcuları Megabüs hattındaki transfer merkezlerine vatandaşlarımızı taşımış olacağız.

“Mahallelerden, direk besleme hatları kuracağız ve aynı zamanda yeni metro hatlarına da entegrasyon sağlayacağız. Böylelikle, mevcut metrobüs hattına olan talep azalacak ve bütünleşik iki ana aksla İstanbul halkı kentin bir ucundan diğerine konforlu bir şekilde hızla ulaşabilecek. Megabüs hattında yerli ve temiz enerjili, hibrid teknolojisine uyumlu, yüksek taşıma kapasiteli araçlar kullanacağız.”


14:18 | Bahçeli’den ‘Mersin’ yorumu

MHP lideri Devlet Bahçeli, yerel seçim sürecine ilişkin açıklamalar yaptı.

Partisinden ayrılarak İYİ Parti’nin Mersim Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na aday olan Burhanettin Kocamaz’ın ‘aday gösterilememesi’ ile ilgili konuşan Bahçeli, “İhmal mi art niyet mi göreceğiz” dedi.

“Mersin’de Burhanettin Kocamaz’ın isminin verilmemesi düşündürücüdür. Bunu Kocamaz Bey düşünmelidir, İYİ Parti Genel Merkezi düşünmelidir. Burada gerçekten bir ihmal mi vardır veya bir art niyet mi vardır veya zillet ittifakının farklı bir boyutu mu vardır? Bunları hep beraber göreceğiz. Bana göre siyasi hayatımızda Mersin açısından bir kayıp olmuştur. Tekraren söylüyorum gelin hep beraber olalım bir daha helalleşelim.”


13:53 | CHP Adalar yönetimi istifa etti

Dün belli olan belediye meclis üyeliği adayları sonrası İstanbul’un Adalar ilçesindeki CHP yönetiminden istifa haberi geldi.

CHP Adalar İlçe Başkanı Mustafa Kerem Tunç, CHP Adalar Kadın Kolları Başkanı Siber Tunçberk ve CHP Adalar Gençlik Kolları Başkanı Cemil Şekerci görevlerinden istifa etti.

CHP, Adalar Belediyesi için başkan adayı olarak gazeteci Erdem Gül’ü göstermişti.


12:00 | Akşener’den ‘Mersin krizi’ açıklaması

MHP’den istifa ederek, İYİ Parti Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Burhanettin Kocamaz, il yönetiminin başvuruyu geciktirmesi nedeniyle aday olamadı. Bu gelişmenin ardından İYİ Parti, il yönetimini görevden aldı.

Gelişme ile ilgili açıklama yapan Burhanettin Kocamaz, “Mutlaka bir yol bulacak ve Mersin’i entrikalar ve ayak oyunlarıyla birilerine teslim etmeyeceğiz” dedi.

İYİ Parti Genel Merkezi’nden gelişmeye ilişkin yapılan açıklamada ise il yönetiminin bu tavrını bir “dahili” operasyon olarak nitelendirdi.

“Bu bir ihmal değildir. Bu bir sorumsuzluk da değildir. Bu, İYİ Parti’ye yönelik “dahili” bir operasyondur. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanacağı herkes tarafından kabul edilen, sayın Burhanettin Kocamaz’ın ve dolayısıyla partimizin yoluna örülen bu duvar, Türkiye’de siyasetin getirildiği noktayı tariflemek bakımından ibret vericidir. İl Başkanı görevinden alınmıştır. Ancak, bu tablonun asıl sorumlusu ve nedenlerini araştırıp bulmak, boynumuzun borcudur.”

İYİ Parti lideri Meral Akşener de Kocamaz’ın aday olamamasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu hain kumpas aramızdan birilerinin ihmali gibi gösterildi. Bu bir ihmal, sorumsuzluk değildir… Tereddütünüz olmasın. Bu gerçeği herkes görecek. Burhanettin Başkan yeniden Mersin’e iyi gelecek” ifadelerin ikullandı.


11:30 | Konsensus Araştırma: İstanbul’da ilk defa esnaf İmamoğlu’ndan yana

Konsesus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı’nın açıkladığı son ankete göre, İstanbul’da AKP üç puan önde ancak CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım’ı yakından takip ediyor.

Sputnik’in aktardığı habere göre İstanbul’da ilk defa esnafın muhalefetten yana olduğunu kaydeden Sarı, esnafın yüzde 41’i Yıldırım’a oy atacağını söylerken yüzde 44’ü ise İmamoğlu’nu destekleyeceğini belirtti.

“İlk defa İstanbul esnafının yüzde 41’i Binali Yıldırım’a oy vereceğim diyor, yüzde 44’ü Ekrem İmamoğlu’na vereceğim diyor. Esnaftan bahsediyorum çünkü acıyı en fazla çeken esnaf ve cezalandırmak istiyor.”

Bu durumu düzeltmediği sürece AKP’nin seçimi zora soktuğunu savunan Sarı, şunları söyledi:

“Ama bütün bunları topladığımız zaman öndeler, iki buçuk üç puan AK Parti önde. Bugün ‘Türkiye’nin en büyük sorunu nedir’ diye soruyorsunuz ‘işsizlik’ diyor, ‘kim çözer’ diyorsunuz? ‘AK Parti çözer’ diyorlar. Ekonomik kriz her seçimi etkilemiştir. İşte önümüzde 2009 krizi var 2008’de yaşananlar teğet geçti. O krizde AK Parti’nin oyları yüzde 38.6’ya kadar düştü.”


10:20 | Yerel seçimlerde 19 milletvekili aday

31 Mart yerel seçimlerinde 19 milletvekili belediye başkan adayı oldu.

AKP’den üç, CHP’den beş, HDP’den sekiz, İYİ Parti’den iki, bağımsız olarak da bir milletvekili seçimlerde belediye başkanı olmak için yarışacak.

  • AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım (İstanbul), Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki (Ankara), Aydın Milletvekili Mustafa Savaş (Aydın)
  • CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan (Bolu), Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet (İzmit), Maraş Milletvekili Ali Öztunç (Maraş), Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel (Ordu), Bursa Milletvekili Erkan Aydın (Bursa Osmangazi)
  • HDP Diyarbakır Milletvekili Adnan Selçuk Mızraklı (Diyarbakır), Kars Milletvekili Ayhan Bilgen (Kars), Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy (Bingöl), İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm (Kocaeli), Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan (Van), İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu (Balıkesir), İstanbul Milletvekili Hüda Kaya (İstanbul Bağcılar), Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu (Ankara Çankaya)
  • İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok (Balıkesir), Adana Milletvekili İsmail Koncuk (Adana)
  • Bağımsız Milletvekili Erhan Usta (Samsun)

09:30 | Iğdır dahil: AKP ve MHP’den birçok ilde daha ittifak kararı

AKP ve MHP, çeşitli illerde daha ittifaka gitme kararı aldı. Aday listelerinin teslim edildiği son günde MHP 17, AKP de 4 ilde adaylarını çekme kararı aldı.

Buna göre partiler, aday göstermedikleri illerde diğer partinin adayını destekleyecek.

NTV’nin haberine göre MHP’nin adayını çektiği iller şöyle: Bolu, Çanakkale, Giresun, Yalova, Bilecik, Edirne, Artvin, Burdur, Sinop, Hakkari, Siirt, Şırnak, Ağrı, Bitlis, Muş, Rize ve Ardahan.

AKP ise Kars, Kırklareli, Iğdır ve Osmaniye’de adayları çekme kararı aldı.

Böylelikle iki parti arasında ittifaka gidilen illerin sayısı 51’e ulaşmış oldu.

Öte yandan daha önce HDP’nin kazanmaması için Iğdır’da aday göstermeyeceklerini açıklayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AKP ve MHP’den oluşan ‘Cumhur İttifakı’nın kentte tek aday çıkarması halinde söz konusu adayı destekleyeceklerini açıklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
105. gün: Güven'i ziyaret eden Temelli'den Adalet Bakanı'na çağrı
Sonraki Haber
Milas'taki iş cinayeti: Maden ocağı sahibi dahil üç kişi tutuklandı