Ana SayfaGüncelYönetmen Veysi Altay ve Dicle Anter’e hapis cezası

Yönetmen Veysi Altay ve Dicle Anter’e hapis cezası

HABER MERKEZİ – Kobani’de IŞİD’e karşı savaşta yer alan üç kadının yaşamının anlatıldığı “Nû Jîn” belgeselinin yönetmeni Veysi Altay ve filmin Batman’da Yılmaz Güney Sinema Salonu yöneticilerinden Dicle Anter’in yargılandığı davada karar duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti, Anter’e 2 yıl 1 ay, Altay’a ise 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

“Nû Jîn” (Yeni Yaşam) belgeselinin yönetmeni Veysi Altay ve filmin gösterildiği Batman Belediyesi Yılmaz Güney Sinema Salonu eski Müdürü Dicle Anter’in “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılandıkları karar duruşması Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya, yönetmen Veysi Altay, Batman Belediyesi Yılmaz Güney Sineması’ndaki müdürlük görevinden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Dicle Anter ve avukatları katıldı.

Suçlamalara itiraz

İddia makamı, esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayarak, Anter ve Altay’a “örgüt propagandası” suçundan hapis cezaları verilmesini talep etti.

Ardından söz alan Anter’in avukatı İzzet Kurtbaş, Belediye Kültür Müdürlüğü’nün gösterime izni verdiğini vurgulayarak, ”Onayın ardından müvekkilim de alt kadrolara talimat vermiş ve gösterim yapılmıştır. Bunun suç olup olmadığı bilinemez. Bilecek konumda da değildir. Mütalaaya katılmıyoruz, suçlayacak bir husus yoktur. Müvekkilimin beraatını talep ediyoruz” dedi.

Veysi Altay’ın avukatı Mehmet Bağatır ise, “Nû Jîn” filmiyle IŞİD’e karşı mücadele sırasında Kobani kent merkezinde yaşananların anlatılmaya çalışıldığını kaydetti.

Bağatır, “Müvekkilim hayatını riske atarak savaşın çirkinliğini anlatmaya çalışmıştır. Söz konusu belgesel film, dünya çapında ödüllere sahip bir filmdir; dünya bunu terör örgütü propagandası olarak değerlendirseydi ödül vermezdi” dedi ve ekledi:

“Belgeselin suçlama konusu olan afişinde bir kadının kucağında köpek yavrusu vardır; savaştan tüm canlıların etkilendiğini gösteren bir karedir bu.”

Dicle Anter ise suçlamaları kabul etmediğini belirterek, “Belgeselin gösterimde olduğu sürede herhangi bir yasaklamanın olmadığı ve bize bu konuda hiçbir bilgilendirme yapılmadığı, daha sonra gelen bir yasaklamanın da o dönem için bir suç teşkil etmeyeceğini ifade etmek istiyorum. Gösterimin olduğu dönemde yasaklı olmayan bir belgesel filmin, Batman Belediyesi’ne ait bir binada gösteriminden dolayı, üstelik görevini yapan bir belediye çalışanı olarak nasıl suç işlediğimi anlamakta zorlanıyorum” şeklinde konuştu.

Altay ve Anter’e hapis cezası

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, belgeselde “örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla yönetmen Veysi Altay’a 2 buçuk yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, filmin gösterildiği salon yöneticilerinden Dicle Anter’e ise 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

Öte yandan Anter ve Veysi Altay’a ‘yurt dışına çıkış yasağı’ konuldu.

Avukatlar karara itiraz edecek

Duruşmanın ardından kararı değerlendiren Dicle Anter, “Bu ülkede neyin suç olup olmadığını bilmiyoruz artık; cezayı alt sınırdan uzaklaştırmanın hiçbir geçerli sebebi yok. 2 yıl 1 ay verilmesi bilinçlidir, 2 yılın altında kalsa ertelenebilecek olan ceza, böylece yatarı olan bir cezaya dönüştürüldü” dedi.

Altay ve Anter’in avukatları da kararı hukuka aykırı, cezanın alt sınırdan uzaklaştırılmasını ise ağır bir yaklaşım olarak değerlendirdi.

Avukatlar, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından karara itiraz edeceklerini açıkladı.


P24 Dava Takip adlı Twitter hesabından derlenmiştir.
Previous post
Erdoğan'dan 'tanzim' açıklaması: Amacımız esnaf ve sanatkarımıza rakip olmak değil
Next post
98'inci gün: Hastaneye kaldırılan Leyla Güven taburcu edildi