Ana SayfaEkonomiZammın ardından: “İlaç akışı neredeyse durma noktasına geldi”

Zammın ardından: “İlaç akışı neredeyse durma noktasına geldi”

HABER MERKEZİ – Türk Eczacıları Birliği, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde referans alınan sabit euro kuru güncellemesiyle birlikte ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklama ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde referans alınacak euro değerinde zam oranının yüzde 26,4 olarak uygulanmasına karar verildiğini duyurmuştu.

Buna göre, yeni euro değeri 3.4 Türk Lirası (TL) olarak belirlenmiş oldu. İlaçların fiyatlandırılmasında euro değeri mevcut durumda 2.6934 TL olarak uygulanıyordu.

Söz konusu değişiklik 19 Şubat’tan itibaren uygulamaya girecek.

“İlaç akışı neredeyse durma noktasına geldi”

Ancak Türk Eczacıları Birliği (TEB), sabit euro kuru güncellemesiyle birlikte ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini duyurdu.

TEB tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Düzenleme, 19 Şubat itibariyle uygulamaya konacak. Ancak sahadan aldığımız veriler, zam oranının açıklanmasıyla birlikte ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini, eczacılarımızın depolardan ilaç temin etmekte zorlandığını gösteriyor” denildi.

Açıklamada ayrıca “Olası uygulamalarla vatandaşın cebinden çıkacak sağlık harcamalarının artacağı kaygısını da taşıyoruz” ifadeleri yer aldı.

TEB’in yaptığı açıklamanın “Ne olmalı?” bölümünde ise şunlar kaydedildi:

“İlacın bulunabilir, alınabilir ve kaliteli olması için esas olanın Avro kurundan bağımsız; uzun vadeli, yerli ilaç politikalarının geliştirilmesi olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Yerelleşme de yerel güçlerin iş birliği ile mümkün olacaktır. Türk Eczacıları Birliği olarak bu konunun önemli sacayaklarından birisi olduğumuzu, yerli ilaç üretimini aktif olarak desteklediğimizi belirtmek isteriz. İlaçta dışa bağımlılığın Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkması için, elimizden geleni yapmaya hazırız. Sağlık otoritesinin de eczacının kaderine terk edilmemesi için artık bir adım atması gerektiğine inanıyoruz.”

Açıklamanın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


Bu haberde Diken’den yararlanılmıştır.