Ana SayfaToplumsal CinsiyetGülten Aşkan’ı öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet

Gülten Aşkan’ı öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet

HABER MERKEZİ – Van’da Gülten Aşkan’ı öldüren Azizhan Bor’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Duruşma sonrası açıklama yapan Aşkan ailesinin avukatı Müjde Tozbey, “Tek suçlu Azizhan değil, ona öldürme hakkı olduğu bilincini aşılayan AKP iktidarıdır” dedi.

Van’da 28 Şubat 2017 tarihinde 17 yaşındaki Gülten Aşkan’ı bıçaklayarak öldüren Azizhan Bor’un yargılandığı davanın karar duruşması 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Bor’un ‘Kasten öldürme’ suçundan yargılandığı davanın duruşmasına sanık, Aşkan’ın ailesi, avukatları ve kadın hak savunucuları katıldı.

Van Barosu’ndan çok sayıda avukatın da katıldığı duruşmada savcı, mütaalaya, ‘Canavarca hisle öldürmek’ suçlamasını da ekledi.

Ardından söz alan Aşkan’ın babası Lezgin Aşkan, sanığın ömür boyu ceza almasını istedi.

‘Bor cinayeti tasarladı’

Aşkan ailesinin avukatı Müjde Tozbey Erden de, “Azizhan, Gülten’i sevgilisi olmayı reddedince öldürmüştür. Azizhan kadını sadece bir kez kalbinden değil 32 yerinden bıçaklıyor. Tanıkların ifadelerinde kadının çığlıklar attığı işkence çektiği söyleniyor. Bu sadece insan öldürmek midir? Azizhan kadının acı çekmesini istiyor. Ayak topuklarına kadar bıçaklıyor. O nedenle ‘Eziyet çekerek öldürme’ suçunu da işliyor” dedi.

Bor’un, Gülten ile buluşmaya giderken bıçağı yanında götürdüğünü hatırlatan Tozbey, sanığın öldürmeyi tasarladığını ifade etti.

‘Tanıklar ambulansa haber vermemiş’

Suçun aylar sonra tanıkların beyanıyla ortaya çıktığını söyleyen Tozbey, olay yerine giden tanıkların ambulans çağırmadığını ve polise haber vermediğini dile getirerek, tanıklar hakkında da dava açılmasını istedi.

Ardından söz alan Avukat Sevda Aydın da yargılananın sadece bir erkek değil bir zihniyet olduğuna vurgu yaparak, cezada “tahrik indirimi”nin uygulanmamasını istedi. Sırasıyla söz alan diğer avukatlar sanık Bor’a üst seviyeden ceza verilmesini talep etti.

Bor’un yazılı savunmasını tekrarladığı duruşmada, sanık avukatı ise mütalaaya karşı çıktı.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Gülten Aşkan’ı, “canavarca hisle veya eziyet çektirerek” ve “kasten öldürmek”ten Azizhan Bor’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

‘AKP iktidarı da suçlu’

Duruşma sonrası adliye önünde yapılan açıklamada konuşan avukat Tozbey, “Gülten’in katili sadece Azizhan değil, bunun farkına varılsın istiyoruz” dedi ve iktidarın uygulamalarına dikkat çekti.

“AKP iktidarının son 16 yıl içinde aşıladığı zihniyet nedeniyle kadına yönelik şiddet yüzde bir 400 artış gösterdi. İşte bu yüzden Azizhan bundan pişmanlık duymadan kendi meşru hakkını kullandığına inanarak böyle savunma yapmıştır. Yani tek suçlu o değil, Azizhan’a öldürme hakkı olduğu bilincini aşılayan AKP iktidarıdır. Kadına yönelen böylesi bir şiddete, katiller kim olursa olsun boyun eğmeyeceğiz.”


Bu haber MA’dan derlenmiştir.