Ana SayfaGüncel130’uncu gün: Ahmet Türk’ten çağrı, Leyla Güven’den vekillere mesaj

130’uncu gün: Ahmet Türk’ten çağrı, Leyla Güven’den vekillere mesaj

HABER MERKEZİ – Açlık grevleri devam ederken Kürt siyasetçi Ahmet Türk’ten bir çağrı geldi: “Türkiye’de yaşam hakkını savunanlar yüksek sesle eylemcilerin taleplerini gündeme getirirlerse, bedenini ölüme yatırmış bütün arkadaşlarımızı kurtarmış oluruz.” 130 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven ise kendi gibi açlık grevinde olan milletvekillerine çiçek gönderdi. Kızı Sabiha Temizkan annesinin durumunu “Sağlığı iyi değil ama morali çok yüksek” sözleriyle özetledi.

Leyla Güven’in 130 gün önce başlattığı ve 1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Grevler cezaevlerinin yanı sıra yurt dışında kimi ülkelerdeki eylemcilerin katılımı ile de sürüyor.

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven ile diğer eylemcilerin talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması.

Diyarbakır’da bir tutuklama daha, Güven’den mesaj

HDP Diyarbakır İl binasındaki açlık grevi eylemi gerekçesiyle 14 Mart’ta yapılan 3’üncü baskında gözaltına alınan HDP üyesi Yusuf Ateş, çıkarıldığı mahkemece “örgüt üyeliği” iddiası ile tutuklandı.

Daha önceki baskınlarda da dört HDP üyesi tutuklanmıştı.

Ancak tutuklamalara karşın HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın il binasındaki açlık grevi eylemi sürüyor.

Bugün Leyla Güven, açlık grevi eylemine, kızı Sabiha Temizkan aracılığıyla çiçek gönderdi.

Temizkan, annesi Leyla Güven’in açlık grevi eylemini selamladığını belirterek, “Annem başaracağınıza inanıyor. Çok selamları var. Umarım artık son bulur. Çünkü annemin, yoldaşlarının ve milyonlarca insanın yasal bir talebi var. Bunun bir an önce karşılanması gerekiyor. Annemin yanındayım, ondan çok güç alıyorum. Sağlığı iyi değil ama morali çok yüksek. Selamlarını getirdim” dedi.

Ahmet Türk’ten çağrı

Açlık grevcilerinin eylemine destek vermek amacıyla bugün tutuklu aileleri ve Barış Anneleri Meclisi’nin çağrısı ile Kızıltepe’de yüzlerce kişi bir araya geldi.

Buradaki destek eylemine HDP milletvekilleri ile partinin Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk de katıldı.

Türk yaptığı konuşmada, tutukluların taleplerinin yerine getirilmesi için kamuoyuna büyük bir görev düştüğünü kaydetti.

Türkiye’deki demokratlara, aydınlara, vicdan sahibi insanlara, demokrasiye inananlar ile ‘açlık grevini görmezden gelerek insanların ölümüne göz yuman iktidara’ seslendiğini belirten Türk, “Yaşam hakkı kutsaldır” dedi ve ekledi:

“İnsanlar ölmeden bu tecridin kaldırılması ve açlık grevlerinin sona erdirilmesi konusunda herkes yaşama hakkına sahip çıkılması konusunda önemli bir sorumluluk ile karşı karşıyadır. Ben inanıyorum ki Türkiye’de yaşam hakkını savunanlar yüksek sesle bu talepleri gündeme getirirlerse, bedenini ölüme yatırmış bütün arkadaşlarımızı kurtarmış oluruz.”

Açlık grevleri

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Gazete Karınca, Mezopotamya Ajansı