Ana SayfaGüncelDiyarbakır Newrozu: Ateşi Zülküf Gezen’in ailesi yaktı, Leyla Güven ‘zafer yakın’ dedi

Diyarbakır Newrozu: Ateşi Zülküf Gezen’in ailesi yaktı, Leyla Güven ‘zafer yakın’ dedi

HABER MERKEZİ – “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganıyla gerçekleştirilen Diyarbakır Newrozu’nun bu yılki adresi, her yıl olduğu gibi Bağlar ilçesinin Bağcılar mahallesinde bulunan Newroz Alanı’ydı. Newroz ateşini ‘tecridi protesto etmek için’ cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesi yaktı, 134 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven gönderdiği mesajda “Zafer yakın” dedi. Yapılan konuşmalarda açlık grevcilerinin taleplerinin kabul edilmesi istendi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise yüzbinlerce kişinin bulunduğu meydana işaret ederek Erdoğan’a seslendi: “Bu meydanı gör artık!” Newroz kutlamasından anbean yaşanan gelişmeleri, yapılan açıklamaları canlı sayfamızdan aktardık.

 


Newroz’un ardından: Ne mesajlar verildi, neler oldu?

Yüzbinlerin buluşmasına sahne olan Diyarbakır Newroz’u sona erdi. Peki, Newroz’dan önemli notlar nelerdi?

Mezopotamya Ajansı bu ‘notları’ derledi. Biz de özetle bunları paylaşıyoruz:

Güven’in tecride karşı 134 gündür sürdürdüğü açlık grevi Newroz’a damgasını vurdu.

2013 Diyarbakır Newrozu’nda İmralı Heyeti’nde olan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Öcalan’ın diyalog sürecini başlatan mesajını 2 milyon kişiye okuduktan 6 yıl sonra, aynı sahneden bu kez AKP hükümetine açlık grevi eylemlerinin taleplerinin karşılanması ve Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması, çözüm sürecine geri dönülmesi yönünde mesajlar verdi.

Newroz’da Kürt Ulusal Birliği’ne ilişkin de mesajlar verildi. Kürt partileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kürdistan yoktur” sözlerine Newroz Alanı’nı göstererek yanıt verdi: “İşte Kürdistan, işte Kürdistan halkı.”

Diyarbakır Valisi ise yüz binlerce kişinin katıldığı Newroz’u, henüz tamamlanmamış binanın balkonundan izledi.

Newroz sonrası dağılan kitleye yer yer polis müdahale etti. Slogan ve zafer işareti yapan gençlere TOMA’lardan tazikli su ve gazla müdahalede bulunan polis, 30 kişiyi gözaltına aldı. Ajansın aktardığına göre gözaltına alınanlar arasında sekiz çocuk da var.


16:10 | Newroz kutlaması Koma Pel’in konseriyle sona erdi

Diyarbakır Newrozu’nda son olarak konuşan isim HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, “Newroz Kürdistan’ı aydınlatıyor. Newroz ışığı Türkiye’ye ve Ortadoğu’ya yol gösteriyor. Newroz bizim ortak davamız ve direnişimizdir. Şimdi Newroz’un kalbi Leyla Güven’in evinde ve zindanlarda atıyor” dedi ve ekledi:

“Newroz ateşinin sıcaklığıyla ve coşkusuyla seçimlere gidiyoruz. Mutlaka bizler kazanacağız. Newroz mutlaka kazanacak ve tecrid kırılacaktır.”

Şenoğlu’nun konuşmasının ardından Koma Pel sahne aldı, seslendirilen şarkılarla yüzbinlerin buluştuğu Newroz Alanı’nda coşku doruğa ulaştı.

Newroz kutlaması, Koma Pel’in verdiği konserin ardından sona erdi.


15:30 | Buldan’dan Erdoğan’a: Bu meydanı gör artık

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Diyarbakır Newrozu’nda yaptığı konuşmada hükümete tecridin sonlandırılması için çağrı yaptı.

Halkların Newroz’unu kutlayarak konuşmasına başlayan Buldan, “Kawa’nın direnişinden alev alan Newroz ateşi, Leyla’nın ve yoldaşlarının direnişi ile harlanıyor, büyüyor. Bugün 134 gündür bedenini açlığa yatıran Leyla Güven’e selam olsun. Nasır Yağız’a, Sebahat Tuncel’e, Selma Irmak’a, zindanlarda ve dışarıda bedenlerini açlığa yatıran bütün yoldaşlarımıza selam olsun. Bu Newroz sizindir. Büyüttüğünüz ateş geleceğe ışıktır” dedi.

Tecridi protesto etmek amacıyla tutuklu bulunduğu cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’i anan Buldan, “Bugün açlık grevindeki arkadaşlarımızın taleplerini, yoldaşlarımızın sesini işitmeyenler artık duyun bu çığlığı” diye belirtti.

Diyarbakır’ın bir kez daha tarihe tanıklık ettiğini söyleyen Buldan, iktidara şöyle seslendi:

“İşte 21 Mart, işte Newroz, işte Amed. Ankara, Tayyip Erdoğan bu meydanı gör artık. Bu meydandan yükselen barış, özgürlük çığlıklarını, tecride öfkeyi artık görün. Üç maymunu oynamaktan vazgeçin. Bir halka direne direne özgürlük ve barış için bu meydanda bir kez daha haykırıyor. Sesimiz Ankara’ya, Saray’a gidiyor. Bu sesi duymazsanız, işte o zaman biz de size bir kez daha bu halkın barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden vazgeçmeyeceğini söylüyoruz.”


15:00 | Kürt partilerinin temsilcileri: “Newroz bu yıl barış için yeni bir kapı aralıyor”

HDP’nin yerel seçimler kapsamında ittifak sağladığı Kürt partilerinin temsilcileri de Diyarbakır Newrozu’nda tek tek sahneye çıkarak mesajlar verdi. O mesajlar özetle şöyle:

Kürdistan Demokratlar Platformu Genel Başkanı Sertaç Bucak: “Newroz bu yıl barış için yeni bir kapı aralıyor. Türkiye’de bir an önce Kürtler ile devlet arasında diyalog başlamalıdır. Barışçıl bir çözüm başlatılmalıdır. Diyalogun yolu açılmalıdır. Halkımız barış ve huzur istiyor. Türkiye’de ve Kürdistan’da barışçıl siyaset öne çıkmalıdır.”

Azadî Hareketi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti: “İslam alemine çağrı yapıyoruz; Kürt halkının da hakkı vardır. Kürt halkı 31 Mart’ta sandıklara giderek, Kürdistanilere, kendine oy vermelidir.”

İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya: “Newroz, baharın başlangıcıdır. Newroz zulüm atlındaki halkların umududur. Newroz Kürt ve Kürdistan halklarının umududur. (…) Kürt halkı omuz omuza, el ele yarınlara yürüyor. Karanlık bitecek ve yarınlar aydınlık olacaktır. Bunun müjdesi Amed Newroz meydanıdır.”

Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek: “Kim ‘Kürdistan yoktur’ diyorsa, işte Kürdistan, işte Kürdistan halkı. Newroz baharın, özgürlüğün sembolüdür. (…) Kürdistan ittifakının büyük mesajları var; Kürt partileri arasındaki duvarları yıkıyoruz. Kürdistan ittifakı herkesin beklentisiydi. Adım adım ulusal birliğe doğru gidiyoruz. Kürtler birlik ile kendi çözümünü sağlayabilir.”

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş: “Biz Kürt partileri olarak Newroz’unuzu kutluyoruz. Bugün Newroz alanına gelişimiz, fikirler ayrı olsa da amacın aynı olduğunu gösterdi.”


14:35 | Arslan’dan iktidara: Tecridi kaldırın Türkiye demokratikleşsin

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan da yüzbinlerce kişinin katılım gösterdiği kutlamalarda bir konuşma yaptı.

Halkın Newroz’unu kutlayan Arslan, “Bu Newroz’u barış ve özgürlük mesajlarının verileceği Nerwoz olarak kutlamak isterdik. AKP’nin tecrit politikası yüzünden şu an Kürtlerin evlatları bedenlerini ölüme yatırmışlar. Türkiye devletinin kendi yasa ve kanunlarını uygulaması için” diye sözlerine başladı.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinen Arslan, “Buradan AKP’ye sesleniyoruz; bir an önce Kürt siyasi tutsakların, Leyla Güven’in, Sebahat Tuncel’in açlık grevleri gerekçesi olan tecridi ortadan kaldırın. Tecridi kaldırın Türkiye demokratikleşsin. Newroz pîroz be” şeklinde konuştu.

Kutlamada konuşan Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Ayşe Gökkan ise Leyla Güven ve cezaevinde açlık grevinde olan tutukluların Newroz’unu kutlayarak, “Newroz direniştir. Kadınların direnişi 8 Mart alanlarından Newroz alanlarına taşındı. Newroz’un adı Leyla Güven’dir, Zülküf Gezen’dir” dedi.

Gökkan, Güven’e de seslenerek “Tecrit kırılacaktır, faşizm yıkılacaktır. Yaşasın kadınların direnişi” diye konuştu.


13:45 | Newroz ateşini Zülküf Gezen’in ailesi yaktı

Diyarbakır’da yüz binleri bir araya getiren Newroz kutlamasında Newroz ateşi, geçtiğimiz günlerde tecridi protesto etmek amacıyla Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesi tarafından yakıldı.

Ateş yakılırken yüzbinler, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Zülküf Gezen ölümsüzdür” sloganları attı.


Van’dan Urfa’ya Newroz kutlamalarında ortak mesaj: “Mutlaka kazanacağız”


13:35 | Leyla Güven’den Newroz mesajı

134 gündür Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevi eylemini sürdüren Leyla Güven, Diyarbakır Newrozu’na mesaj gönderdi.

Sık sık yüzbinlerin alkış ve sloganları ile kesilen Leyla Güven’in Newroz mesajı şöyle:

“Merhaba Amed, merhaba direnişin başkenti… Merhaba fedakar anneler, kahraman gençler. Hepinizi zindanların direniş ruhuyla kucaklıyorum.

“Değerli halkımız; Newroz baharın başlangıcıdır, özgürlüğün dirilişidir. Newroz; zindanlarda Mazlum’un haykırışı, Amed Sur’larında Zekiye’nin halayı, Ronahî ve Rahşanların meşalesidir. Newroz; bugün dönemin Mazlum Doğan’ı olan kahraman Zülküf Gezen’dir. Bu nedenle 2019 Newroz’unun adı Zülküf Gezen’dir. Yoldaşlar; Zülküf Gezen direniş hamlesinin şehididir. Zülküf yoldaş direniş hamlesi ile yarınlarımızı aydınlattı. Eylemi önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.

“Kahraman halkımız; zafer çok yakındır. Bahar geldi artık. 2019 yılında tecridi kıracağız ve halkımızı özgürleştireceğiz. Bütün dünya halkları iyi bilmelidir ki; tecrit içinde bir yaşamı asla kabul etmeyeceğiz. 2019 yılı direnişimiz ile Kürt ve Kürdistan halkının direniş yılı olacaktır. Bu direniş ruhu ve inancıyla hepinizi selamlıyorum. Newroz bayramınızı yürekten kutluyorum. Newroz pîroz be. Mutlaka kazanacağız.”


12:15 | DTK Eş Başkanı Öztürk: Açlık grevindekilerin sesi olmalıyız

Diyarbakır Newrozu’nda konuşma yapan isimlerden DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, açlık grevlerine değindi, “Sayın Leyla Güven, cezaevlerinde arkadaşlarımız, açlık grevindeler. Talep, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması. 5 Nisan 2015’ten bu yana tecrit sürüyor” dedi.

Zülküf Gezen’in tecridi protesto etmek için yaşamına son verdiğini de hatırlatan Öztürk, “Açlık grevlerine destek olmak için Mazlum Doğan’dan Leyla Güven’e, Zülküf Gezen’e bu direniş zafere ulaşacaktır. Onların sesi olmalıyız. Bu eylem zafere ulaşmalıdır ve Sayın Öcalan özgürleşmelidir. Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” diye konuştu.

HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye eş başkan adayları da sahneden yüzbinleri selamlayarak, halkın Newroz’unu kutladı.

HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Selçuk Mızraklı, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Newroz aydınlıktır, uyanıştır, özgürlük ateşlerinin yakıldığı gündür. Bu ateşi binlerce yıl önce Kawa’dan devir aldık. Bu ateş umut oldu. Eşbaşkanımız Gültan Kışanak, ‘Umudumuz özgür gelecekte. Bize umutsuzluk yakışmaz, biz Amed’iz, Amed biziz’ demişti. Bu Newroz umuttur, bu meydan direnen meydandır. Bu meydanlardan haykırıyoruz; biz Mezopotamya’yız, biz Amed’iz mutlaka ama mutlaka kazanacağız.”


12:00 | Newroz kutlaması yüzbinlerin katılımıyla başladı

Yüzbinlerce kişinin katıldığı Newroz kutlaması, saygı duruşu ile başladı.

Alanı dolduranlar açlık grevlerine dikkat çekerek “Leyla Güven onurumuzdur”, “Zülküf Gezen ölümsüzdür” sloganları atarken, Newroz Tertip Komitesi Başkanı Garip Kandemir “Amed Newroz’dur” diyerek konuşmasına başladı.

Kandemir, “Tarihi günlerden geçiyoruz. Bir yandan seçim diğer yandan Ortadoğu’da yaşanan siyasi krizler. Bir an önce bu tehlikeli durumdan çıkılmalıdır” dedi.

Tecride de dikkat çeken Kandemir, “Türkiye’de siyasi sorun var. Bu sorunun çözülmesi için İmralı Adası’nın kapıları açılmalıdır. Bu kapı özgürlük, kardeşlik kapısıdır” diye konuştu.


11:30 | Onbinlerce kişi toplandı, alana girişler devam ediyor


11:05 | Yolcu trenine Newroz yasağı

Batman-Diyarbakır arası sefer yapan ve halk arasında “Newroz treni” olarak anılan yolcu treninin seferleri iptal edildi.

Siirt Kurtalan’dan kalkan, Batman ve Bismil üzeri Diyarbakır’a gelen yolcu trenine ilk engel 2016 yılında getirilmiş ve akabinde bu yasak her yıl devam etmişti.

Bayraklarıyla, şarkılarıyla ve sloganlarıyla yol alan tren, Diyarbakır Garı’na vardığında Newroz coşkusuyla birlikte renkli görüntülere sahne oluyordu.


11:00 | Newroz Alanı’nda toplanma başladı

Newroz Parkı’na giden yollarda ve alanda hareketlilik başladı.

3 ayrı koldan Newroz Parkı’na ulaşan binlerce kişi, arama noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu.

Burada sloganlarla halaya duran Diyarbakırlılar, daha sonra Newroz Parkı’na alınmaya başlandı.

Alana girişlerde polisler, herkesi ayrı ayrı üst aramasından geçirerek çantaları kontrol ediyor.

Alana giriş yapanlar “Leyla Güven onurumuzdur”, “Zülküf Gezen ölümsüzdür” sloganları atıyor.


10:00 | Zülküf Gezen’in ailesinden Newroz çağrısı

Fotoğraf: Bilal Güldem

Tecridi protesto etmek için geçtiğimiz günlerde Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in annesi ve babası Diyarbakır Newrozu’na katılıyor.

MA’nın haberine göre Gezen’in babası Şehmus Gezen, oğlunun Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması için yaşamına son verdiğini söyleyerek, “Kürt halkı başta olmak üzere toplumun bütün kesimleri, Newroz’a katılım sağlamalıdır. Zülküf bu halkın özgürlüğü için yaşamına son verdi. Kürt halkı Zülküf’ün eylemine sahip çıkmalıdır” dedi.


09:15 | Kimler katılıyor?

Diyarbakır Newrozu’na katılması beklenen isimler şöyle: DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, HDP’li milletvekilleri ve belediye eş başkan adayları, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve eski Devlet Bakanı Ziya Halis.

Kemal Kurkut, Medeni Yıldırım, Mehmet Tunç, Mehmet Yavuzel, Taybet İnan, Seve Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar’ın aileleri, Ethem Sarısülük ve Berkin Elvan’ın ailelerinin de Newroz kutlamasına katılması bekleniyor.


09:10 | Newroz nedeniyle bazı yollar trafiğe kapalı

Newroz Parkı’nda yapılacak Newroz kutlaması nedeniyle kentteki bazı güzergahlar trafiğe kapatıldı.

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre kapatılan yollar şöyle:

Mehmet Uzun Caddesi’nde; Fidanlık Kavşağı ile Tüvtürk Kavşağı arası kapatılacak. Trafik alternatif olarak Çevlik Caddesi ve Sento Caddesi takiben Urfa yoluna veya Mardin yoluna verilecek.

Yenihal 2. Caddesi’nde; Çevlik Caddesi ile Mehmet Uzun Caddesi arası kapatılacak. Trafik alternatif olarak Yenihal 1. Caddesi ve Çevlik Caddesi’ne verilecek.

Evrim Alataş Caddesi’nde; Aram Tigran Caddesi kesişimi ile Evrim Alataş Newroz Caddesi kesişimi arası kapatılacak. Trafik alternatif olarak Siverek Caddesi takiben Mardin yoluna veya Urfa yoluna verilecek.


08:55 | Newroz için hazırlıklar tamam

“Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganıyla düzenlenecek Diyarbakır Newrozu için hazırlıklar tamamlandı.

Diyarbakır Newrozu’nda DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Kürt partilerinden temsilciler birer konuşma yapacak.

Ayrıca PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 134 gündür açlık grevi eyleminde olan HDP Milletvekili DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in Newroz mesajının okunması bekleniyor.

Newroz Parkı’ndaki Newroz kutlamasını yüzlerce gazeteci de izleyecek.

Newroz kutlamasında, Bajar, Koma Pel ve Pınar Aydınlar sahne alacak.


Bu haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik, fotoğrafları da oradan aldık.

2631 yıldır harlanan ateş: NEWROZ – İbrahim Aslan




Önceki Haber
Kemal Kurkut mezarı başında anıldı 
Sonraki Haber
Van'dan İzmir'e Newroz'da mesaj ortaktı: "Talepler kabul edilsin, tecrit kaldırılsın"