Ana SayfaÇalışma Yaşamı297 günlük direniş: Flormar işçilerinin eylemi kazanımla sonuçlandı

297 günlük direniş: Flormar işçilerinin eylemi kazanımla sonuçlandı

HABER MERKEZİ – Flormar kozmetik firmasında sendikalaşmak istedikleri gerekçesiyle işten çıkarılan ve 297 gündür fabrika önünde eylem yapan işçilerin işe iade dışındaki talepleri kabul edildi.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Flormar kozmetik firmasında sendikalaştıkları gerekçesiyle işten çıkarılan çoğu kadın 132 işçinin 15 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde sürdürdükleri direniş 297. günde kazanımla sonuçlandı.

Flormar işçilerinin direnişi, işverenin sunduğu teklifin kabul edilmesiyle sona erdi.

Petrol-İş Sendikası avukatına Flormar avukatları tarafından 297 gün süren direniş boyunca ilk defa yazılı bir teklif ulaştırılırken, Flormar tarafından işçilere 12 maaş sendikal tazminat, boşta geçen süreler için de 4 maaşlık bir ödeme teklif edildi.

Bu teklifi tartışan işçiler, kendileri de şu talepleri sıraladı:

  • İşveren tarafından sendika yetkisine yapılan itirazın kaldırılması,
  • İşe geri dönmek isteyen işçilerin işe geri dönüşlerinin sağlanması, sendikal, kıdem ve ihbar tazminatları ile işsizlik maaşlarının ödenmesi,
  • İşe dönmek istemeyen işçilerin ise bunlara ek olarak kesin fesih ücretlerinin toplu olarak ödenmesi noktasında bir ortaklaşma.

20 işçi karşı çıktı

Direniş alanında avukatlar ile toplantı yapan 73 işçiden 20’si teklife karşı çıkarken 53 işçi teklifi kabul yönünde oy kullandı.

Böylece eylem 297 gün sonra Flormar işçilerinin taleplerinin kabul edilmesiyle sona erdi ancak işçiler işe iade edilmeyecek.

Kabul edilen teklife göre işçiler, kıdem ve ihbar tazminatlarını alacak. İşçilere 4+12 maaş bekleme ve sendikal tazminat ödenecek. İş Kanununun 25/2 maddesinden çıkartılan işçiler başta olmak üzere çıkarılma maddeleri 18. madde olarak değiştirilecek ve işçiler çalışmadıkları 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecek.

Previous post
TL’den kaçış hız kesmiyor: 21 haftadır artan dolar hesapları tarihi zirveye yakın
Next post
Dört kentte gözaltı operasyonu: 20’yi aşkın kişi gözaltında