Ana SayfaGüncel5 yıl altı cezaya düzenleme geliyor

5 yıl altı cezaya düzenleme geliyor

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanı Gül, İstinaf mahkemelerine düzenleme geleceğinin işaretini verdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bölge adliye mahkemeleri (istinaf) konusunda düzenleme yapılacağını söyledi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre bakan, dün gazetelerin Ankara temsilcileri ve muhabirleriyle bir araya geldi.

Gül, geçen hafta istinaf mahkemesi başkanlarıyla çalıştıklarını belirterek bu mahkemelerin üç yıl önce uygulamaya konduğunu ifade etti.

“Belli hapis cezalarının istinafta kesinleşip kanun yolunda temyize gitmemesi tartışması yaşandı” diyen bakan, aile, iş ve terör yargılamalarında yığılma olduğunu dile getirdi.

Adalet bakanı, dosyaların istinafta üç-beş yıl beklemesinin istedikleri bir şey olmadığını ifade ederek ‘adalet duygusunu tatmin edecek şekilde hızlı karar verilmesi gerektiğini’ kaydetti.

“Bu konularda, uygulamaya dönük aksaklıkları çözme noktasında mutfağımızda bir çalışma yapıyoruz. Aynı fiille ilgili bir ceza istinafta kesinleşiyor, diğerine temyiz yolu açık. Kendi sistemi içinde çözülmesi ya da Yargıtay’a gitmesi yönünde kanun boyutuyla bir düzenlemeye ihtiyaç var mı değerlendiriyoruz. Bu konuda çalıştay da yapacağız.

“Toplu davalarda aynı fiilden verilen cezaların temyiz yolunun açılıp açılmayacağını tartışıyoruz. Daha sonra tamamlayacağımız çalışmayı da Nisan veya Mayıs’ta Meclis’in takdirine sunacağız.”

Son olarak Cumhuriyet gazetesi ve yazalarının yargılandığı davada, beş yılın altında ceza alan gazetecilerin cezaları kesinleşmiş, beş yılın üstünde alanlarınki Yargıtay’a gitmişti.

İstinaf mahkemeleri, beş yılın altındaki cezaları kesinleştirince sanık için Yargıtay yolu kapanıyor. Cumhuriyet sanıklarından bazıları cezalarının kesinleşmesi nedeniyle cezaevine girecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Siirt ve Batman'da 100 sandık 'güvenlik' gerekçesiyle taşınacak
Sonraki Haber
İngiltere'de üç yaşındaki kızını sünnet eden kadına 11 yıl hapis cezası