Ana SayfaManşet8 Mart mitinginde talepler sıralandı, Güven mesaj gönderdi: “Başarmaya çok yakınız”

8 Mart mitinginde talepler sıralandı, Güven mesaj gönderdi: “Başarmaya çok yakınız”

HABER MERKEZİ – Bakırköy’de düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine binlerce kişi katıldı. Mitingde taleplerini sıralayan kadınlara, 116 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven de bir mesaj gönderdi: “Başarmaya çok yakınız.”

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, “Özgürlüğümüz için direnişte; krize, savaşa, şiddete karşı alanlardayız!” sloganıyla Bakırköy Pazar Alanı’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi düzenledi.

Mitinge Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, Kırkyama Kadın Dayanışması, Yeni Demokrat Kadın, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Tevgera Jinen Azad (TJA) ve İmece Ev Emekçileri Sendikası’ndan kadınların yanı sıra çok sayıda kadın kurumu katıldı.

Mitingin açılış konuşması Türkçe ve Kürtçe yapıldı. Açıklamanın Türkçesini İstanbul 8 Mart Kadınlar Platformu adına Sevgi Öztürk okudu.

Öztürk, olağanüstü hal (OHAL) süreciyle artan baskı, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile muhalif çalışanların ihraç edilmesi ve savaş politikalarına değindi.

“Dünyayı kadınlara cehennem eden erkek egemenliğine, kapitalizme karşı her 8 Mart’ta olduğu gibi yine alanlardayız ve taleplerimiz kabul edene kadar daha da çoğalarak, birleşerek, güçlenerek sesimizi yükselteceğiz.

“İnsanlığa hiçbir faydası dokunmayan, krizler ve savaşlarla dünyayı yaşanmaz hale getiren, ezilen ve sömürülenleri tahakküm altında yaşamaya zorlayan bu düzen mücadelemizle değişecek.

“Sömürüye, tek adama rejimine, erkek egemen sisteme, eşitsizliğe karşı inatla ve ısrarla; Vardık, Varız, Var olacağız!”

Güven’den mitinge mesaj

Açlık grevinde 116’ncı günü geride bırakan Leyla Güven’in eylemine de dikkat çeken Öztürk, “Bu onurlu direnişi selamlıyoruz” dedi.

Güven de mitinge bir mesaj gönderdi. Kadınlara gönderdiği 8 Mart mesajı ise kendi sesinden dinletildi.

“Merhaba sevgili kadınlar.

“Öncelikle 8 Mart haftasındayız. Bütün dünya kadınlarının ve sizlerin 8 Mart direniş gününü kutluyorum ve inanıyorum ki her gelen yeni gün, yeni 8 Martların daha özgür günlerin müjdesi olacak. 8 Martlarda bizler kadınların yani toplumun taleplerini alanlarda haykıracağız. Her gün direnişi yükselterek kadının toplum içerisindeki haklarını ve hukukunu en üst seviyeye ulaştıracağız. Bundan hiç şüphemiz yok.

“Bu direniş cezaevlerinde, yüzlerce arkadaşımız de böyle diyor. Önceliği bir kadın olarak yapıyor olmam tarih boyunca demokrasinin özgürlüklerin artması kadının hak ettiği yere gelebilmesi için kadınlar birçok eyleme öncülük yapmışlardır. Ben de böyle bir eylemin öncülüğünü yapmaktan onur duyuyorum.

“Ben birçok kimlik taşıyorum ve çoğunu ben seçmedim. Ben kendim karar veremedim birçok konuda. Hayatıma dair bütün kararları kendim almadım, örneğin feminist olmak kararını kendim aldım. Eylem kararını da kendim verdim. Kendi kafamda tasarlayarak her şeyi tek başıma adeta ilmek ilmek ördüm ve bu greve öyle başladım. Hala da ruhen kendimi iyi hissediyorum. Fiziğim zorlasa da beynim bana moral veriyor. Kendi kararımı kendim verdim.

“Sizlerin bir araya gelmesi çok değerli. Kadın mücadelesi çok anlamlıdır. Kadın ziyaretçiler bana ayrı bir coşku veriyor. O açıdan biz diyoruz ki bir kadın şiddet görüyorsa bütün kadınlar şiddet görüyordur. Bir araya gelen bütün yüreklere ve canlar sevgilerimi iletiyorum. Başarmaya çok yakınız. Kendimi şanslı hissediyorum değerli arkadaşlarım ve yoldaşlarımdan dolayı.

“Gelecek 8 Martlarda hep birlikte olacağımızın umudunu taşıyorum. İyi ki varsınız kadınlar ve ben de iyi ki sizin arkadaşınız ve yoldaşınızım.

“Hoşça kalın.”

Talepler

Mitinde Öztürk, platform adına kadınlarını taleplerini sıraladı. Talepler şöyle:

  • Binlerce kadın gibi katledilen, patronu tarafından camdan atılarak intihar süsü verilmek istenen, mahkemesinde; bekaretinden, yaşam tarzına hayatı didiklenerek neredeyse ölümü meşrulaştırılan Şule Çet için adalet istiyoruz. Katledilen bütün kadınlar için adalet istiyoruz.
  • 31 Ocaktan bugüne açlık grevinde olan trans mahpus Buse’nin hakkı olmasına rağmen cinsiyet uyum operasyonu gerçekleştirilmiyor. Buse yaşasın, hakkı olan ameliyat için Adalet Bakanlığı harekete geçsin.
  • 300 güne yakın süredir soğuğa, baskı ve engellemelere zerre kulak asmadan bütün topluma umut olan mücadeleleriyle direnen, sendikal hakları için olduğu kadar toplumsal varlıkları için de sesini yükselten Flormar işçilerini sahipleniyoruz. Bütün taleplerinin kabul edilmesi ve işlerine geri dönmeleri için bulunduğumuz her yerde direnişlerini büyüteceğiz.
  • 31 Mart yaklaşan yerel seçimlerde kadınların sözünün talebinin yok sayıldığı yerel yönetim anlayışının karşısında olacağız. Bizi yok sayan tek adam tek parti ittifaklarına karşı eşitlik mücadelemizi sokağa sandığa taşıyacağız.
  • İstihdamda yok sayılan emeğimizin karşısında eşit işe eşit ücret talebimizi yineliyoruz.
  • Kadının toplumdaki ezilen kimliğini perçinlemek için nafaka hakkına yapılan saldırılar geri çekilsin. Nafaka, çalışma olanaklarından yoksun olduğu için kendisini geçindirecek imkânı olmayan ve şiddete mahkûm edilen kadınların güvencesidir. İş bulmada boşanan kadınlara öncelik verilsin.
  • Cinsel istismar vakalarında uygulanan iyi hal indirimi kabul edilemez. Tacizciyle evlenme durumunda cezayı ortadan kaldıran yasa tasarısı süresiz olarak geri çekilsin.
  • Mutfağa ve ev işlerine mahkûm edilen ve bu yolla ezilmesi perçinlenen kadınların özgürleşmesi için ev içi işlerin toplumsallaştırılması, kreşler yemekhaneler ve çamaşırhaneler kurulmasını istiyoruz.
  • 8 Mart tüm dünyada kadınların ortak mücadelesi olarak alanlarda olduğu bir gündür. 8 Mart ücretli izin günü ilan edilsin.