Ana SayfaGüncelAB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısı 4 yıl aradan sonra gerçekleşti

AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısı 4 yıl aradan sonra gerçekleşti

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu üyelik müzakerelerinin resmen askıya alınması çağrısında bulunurken, AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısı 4 yıl aradan sonra yapıldı.

Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısı Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşti.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn katıldı.

Dört yıl aranın ardından gerçekleşen toplantının ana gündeminde insan hakları ihlalleri, “terörle mücadele”, Gümrük Birliği, göç, enerji, vize serbestisi ve güvenlik konuları bulunuyordu.

Toplantısı sonrası konuşan Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Ankara ile üyelik müzakerelerini askıya alma kararıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye ile diyaloğa devam edeceklerini söyledi.

Mogherini konuşmasına ise Türkiye’deki insan hakları ihlallerini dile getirerek başladı.

Hakim ve savcıların işten atılmasının hukukun bağımsızlığı ve tarafsızlığına tehdit oluşturduğunu, tutuklanan kişilere yönelik davaların çoğunda kesin kanıt olmadan işlem yapıldığını söyleyen Mogherini, bunun yanı sıra Türkiye’nin darbe girişiminin ardından güvenlik konusunda aldığı önlemleri yakından takip ettikleri de sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu: Fasılların açılmasını bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne bağlılığını bir kez daha hatırlatarak, Mogherini’nin insan hakları konusunda sözlerine katılmadığını söyledi.

AB’ye üyelik müzakereleri kapsamında fasılların açılmasını beklediklerini ifade eden Çavuşoğlu, “OHAL geride kaldı. Kurumlarımız yargı ve temel haklar konusunda gereken çalışmaları yürütüyor” dedi.

Çavuşoğlu ayrıca vize serbestisi için son 6 kriteri de görüştüklerini ifade etti.

Hahn: Türkiye, AB üyelik projesini devam ettirmemeli

Öte yandan AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn, Türkiye’nin AB üyelik süreci ile ilgili olarak “En ideal durum Türkiye’nin bu projeyi daha fazla devam ettirmemesi konusunda anlaşmak” dedi.

Hahn bunun “en dürüst yaklaşım” olacağını ancak Ankara’nın “henüz o noktada” olmadığını da sözlerine ekledi.

Hahn ayrıca Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesi müzakerelerinin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Toplantıdan birkaç gün önce Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile AB arasındaki katılım müzakerelerinin askıya alınması önerisinde bulunan kararını Strasbourg’da yapılan genel kurul oturumunda oy çoğunluğuyla kabul etmişti.


Avrupa Parlamentosu’ndan karar çıktı: AB, Türkiye ile üyelik müzakerelerini askıya alsın


Euronews ve DW Türkçe’den derlenmiştir.
Previous post
14 yaşındaki bir çocuğu istismara maruz bırakan iki erkek tutuklandı
Next post
Kurosawa’nın yeni filmi “To the Ends of the Earth”ten tanıtım fragmanları