Ana SayfaDünyaAB ülkelerinde tek kullanımlık plastik ürünler 2021’den itibaren yasak

AB ülkelerinde tek kullanımlık plastik ürünler 2021’den itibaren yasak

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu, deniz kirliliğine neden olan tabak, çatal, bıçak ve pipet gibi tek kullanımlık plastik ürünleri 2021’den itibaren yasaklayan kararı kabul etti.

Avrupa Parlamentosu (AP), tek kullanımlık plastik ürünlerinin yasaklanması için sunulan teklifi kabul etti.

Plastik pipet, poşet, bıçak ve çatal gibi ürünlerin yasaklanmasını öngören karar 35 “Hayır” oyuna karşın 560 “Evet” oyuyla kabul edildi.

Oylama sonucu kabul edilen karara göre AB (Avrupa Birliği) üyesi olan ülkeler, 2021 yılına kadar tek kullanımlık plastik kullanımını sonlandırmak durumundalar.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, AB ülkelerinin çevre kirliliğindeki payının görece kısıtlı olmasına rağmen ekonomik model değişikliğinin küresel etkiye sahip olabileceğini söyledi.

Neler yasaklandı?

Tek kullanımlık plastiklerin yasaklandığı AB’de hedef, 2029 yılına kadar plastik şişelerde yüzde 90 geri dönüşüm sağlamayı başarmak.

Ayrıca plastik şişelerin 2025’te yüzde 25’nin, 2030’da ise yüzde 30’unun geri dönüşüm yapılmış materyalden oluşturulması hedefleniyor.

Yeni yasa ile 2021 yılından itibaren plastik çatal, kaşık, bıçaklar, poşetler, kulak pamukları, polistiren yiyecek içecek kutuları, içecek karıştırma çubukları, pipetler, tamamen çözünür olmayan poşetler gibi pek çok şeyin kullanımı yasaklanacak.

AB Komisyonu’na göre bu ürünlerin yüzde 70’i denizlere atılarak çevre kirliliğine neden oluyor.


Webtekno’dan derlenmiştir.