Ana SayfaDünyaABD Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması

HABER MERKEZİ – ABD Savunma Bakanı vekili Patrick Shanahan, Türkiye’nin F-35 programında kalmasını dilediğini ancak bunun için Ankara’nın S-400 yerine Patriot füze sistemlerini alması gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı görevini vekaleten sürdüren Patrick Shanahan, Türkiye’nin Rusya’dan önümüzdeki aylarda teslim alacağını duyurduğu S-400 füze sistemleri ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

ABD Senatosu Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi oturumunda konuşan Shanahan, Türkiye’nin F-35 programında kalmasını dilediğini ancak bunun gerçekleşmesi için S-400 yerine Patriot füze savunma sistemleri satın alması gerektiğini söyledi.

Shanahan, Türkiye’nin programda kalması ile ilgili soruya, “Kesinlikle istiyoruz, Türkiye’nin Patriotları alması gerekiyor” sözleri ile karşılık verdi.

Ankara ne diyor?

ABD’nin devam eden uyarılarına rağmen Ankara, Moskova ile yapılan S-400 hava savunma sistemi anlaşması için “Her şeyi bitmiştir” diyor.

Öyle ki S-400’lerin bu yılın sonuna kadar teslim edilmesi bekleniyor.

Son olarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazar günkü konuşmasında, “Bizim S-400’le ilgili bir geri dönüşümüz söz konusu değil” demişti.

Yaptırımlara neden olabilir

Her iki ülkeden konuya ilişkin çeşitli açıklamalar gelirken, uluslararası haber ajansı Reuters, geçtiğimiz hafta Washington yönetiminin Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatıyla ilgili süreci dondurmaya hazırlandığını yazmıştı.

Haberde, ajansa konuşan ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Vekili Katie Wheelbarger’in açıklamasına da yer verilmişti.

Wheelbarger, “Bu konuda ciddi olduğumuzu göstermek adına alınabilecek bir dizi karar var” sözleriyle Ankara’ya uyarıda bulunmuştu.

Öte yandan F-35 ve S-400 konusu ABD Kongresi’ne de taşınmış durumda.

S-400 alımı nedeniyle Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması için girişimde bulunan ABD Kongresi, Savunma Bakanlığı’nın Türkiye ile ilgili raporunu bekliyor.

Kongre raporun en geç Kasım’a kadar kendilerine iletilmesini ve o zamana kadar da Türkiye’ye herhangi bir F-35 uçağının gönderilmemesini talep ediyor.


Reuters: ABD, Türkiye’ye yapılacak F-35’lerin teslimatını askıya alma hazırlığında

Pentagon’dan Ankara’ya S-400 uyarısı: Ciddi sonuçları olur

ABD’den S-400 uyarısı: F-35 satışı için Ankara’ya şart koştular

Akar’dan F-35 açıklaması

Previous post
Nafaka kadınlar açısından mevcut toplumsal koşullarda neden önemli?
Next post
Osmaniye'de bir çocuğu istismara maruz bırakan 11 kişi gözaltına alındı