Ana SayfaDünyaABD’de istismar suçlularını işe alan piskoposluğa dava açıldı

ABD’de istismar suçlularını işe alan piskoposluğa dava açıldı

HABER MERKEZİ – ABD’de, daha önce çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunmakla suçlanan papazları işe aldığı gerekçesiyle Wheeling-Charleston Piskoposluğu’na karşı dava açıldı.

ABD’de Batı Virginia eyaletindeki Katolik kiliselerde çocuklara yönelik cinsel istismara ilişkin yürütülen soruşturma sonrası Başsavcılık, Wheeling Charleston Piskoposluğu ve bölgede görev yapan bir önceki Piskopos Michael Bransfield hakkında hukuk mahkemesinde dava açtı.

Wheeling Charleston Piskoposluğu’nun çocukları cinsel istismara maruz bıraktıkları belirtilen papazları işe aldığı ve istismarların üzerini örttüğü belirtildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre ayrıca piskoposluğun Batı Virginia Tüketici Kanunu’na aykırı davrandığı savunuldu.

Tüketici koruma kanununa dayandırılan davada, “Piskoposluğun okul ve kamplarda çocukları cinsel açıdan istismar ettiği güvenilir kaynaklarca doğrulanan papazları eğitim ve dinlenme hizmetlerinde kullanırken, tüketici konumunda bulunan velileri bu konuda uyarmadığı” ileri sürüldü.

Dava dilekçesinde 1980 yılında bir lise öğrencisini istismara maruz bıraktığını itiraf eden bir papazın 1998 yılından 2001’de işten çıkarılıncaya kadarki süreçte piskoposluğa bağlı bir ilkokulda görevine devam ettiği belirtildi.

Yine dilekçede tecavüzden hükümlü bir kişinin işe alındığı ve 2013 yılında sözleşmesi feshedilinceye kadar lisede görev yaptığı kaydedildi.

Davacılar bu olaylar ışığında internet sitesinde yer alan, piskoposluk çalışanlarının işe başlamadan önce ayrıntılı bir geçmiş taramasına tabi tutulduklarına yönelik ifadelerin yanıltıcı olduğunu iddia etti.

Öte yandan 2005 yılında göreve başlayan Wheeling-Charleston Piskoposu Michael Bransfield, geçen yıl Eylül ayında cinsel istismar suçlaması nedeniyle görevden alınmıştı.

Pensilvanya’da istismar vakaları

Amerikan Katolik Kilisesi geçen yıl yıl Pensilvanya eyaletinde 300’den fazla papazın içinde bulunduğu bir cinsel istismar vakasıyla gündeme gelmişti.

Bunun ortaya çıkması sonucu Washington Başpiskoposu Donald Wuerl’in istifası, Katoliklerin dini lideri Papa Françesko tarafından kabul edilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Newroz öncesi beş kentte operasyon: Evler basıldı, 40'ın üzerinde gözaltı var
Sonraki Haber
Times: Görülmemiş bir durum, Erdoğan Yeni Zelanda'daki terör eylemini sömürüyor