Ana SayfaDünyaABD’den S-400 uyarısı: F-35 satışı için Ankara’ya şart koştular

ABD’den S-400 uyarısı: F-35 satışı için Ankara’ya şart koştular

HABER MERKEZİ – ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini alma planından vazgeçmemesi halinde Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satma kararını gözden geçireceğini açıkladı. ABD’nin yaptırım uyarısına ise Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan yanıt geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması durumunda yaptırım uygulayacağı uyarısında bulundu.

Yapılan açıklamada, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması halinde Türkiye ve ABD arasındaki F-35 programının yeniden değerlendirileceği belirtildi.

Bakanlık Sözcüsü Robert Palladino, “Türkiye’yi, Rusya’dan S-400 satın alması durumunda F-35 programına katılımının yeniden değerlendirileceği ve gelecekteki diğer muhtemel silah satışlarını riske sokacağı konusunda açıkça uyardık” diye konuştu.

Bu açıklama, NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı ABD’li Orgeneral Curtis Scaparrotti’nin, Washington’a Rusya’dan S-400 füzeleri alma planından vazgeçmediği sürece Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarını teslim etmemesi çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Çavuşoğlu’ndan yanıt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ABD’nin yaptırım uyarısına karşılık yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Biz yıllarca müttefiklerimizden almak istedik ve müttefiklerimizden almak istediğimizi kendilerine resmen bildirdik. Bazen basit silahların bile satılmasına engel çıkartan bu müttefiklerimiz nedense S-400 aldıktan sonra rahatsız olmaya başladılar. Neden rahatsız oluyorsunuz?

“Şu an NATO müttefikiysek ve dayanışmamızı artırmamız gerekiyorsa o zaman Türkiye talepte bulunuyorsa sen de satacaksın. Eğer sen vermek istemiyorsan, Türkiye’nin başka birisinden ya da NATO dışı bir ülkeden almasına da karışmayacaksın.”

Ankara’ya göre ‘bu bitmiş bir anlaşma’

ABD’nin devam eden uyarılarına rağmen Ankara, Moskova ile yapılan S-400 hava savunma sistemi anlaşması için “Her şeyi bitmiştir” diyor.

Öyle ki S-400’lerin bu yılın sonuna kadar teslim edilmesi bekleniyor.

Ancak söz konusu teslimatın ABD’nin yaptırımlara yönelmesine yol açacağı iddia ediliyor.

Washington yönetiminin, Ankara’ya savunma sanayiini hedef alacak yaptırımlarda bulunabileceği belirtiliyor.


“ABD ile S-400 krizinde keskin viraj”: Ankara için ‘bu bitmiş bir anlaşma’

ABD, Türkiye’yi gümrüksüz ticaret programından çıkarıyor




Önceki Haber
Türkiye'de 20 milyondan fazla kadın çalışma yaşamının dışında
Sonraki Haber
Dünya genelinde bir popülist retorik analizi: Erdoğan sağcı liderlerin zirvesinde