Ana SayfaDünyaABD’den uyarı: Ankara’nın Maduro’ya desteği politikamıza ters

ABD’den uyarı: Ankara’nın Maduro’ya desteği politikamıza ters

HABER MERKEZİ – ABD’nin Venezuela özel temsilcisi Elliott Abrams, Türkiye’nin Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya verdiği desteğin ülkesinin politikasına ters olduğunu söyledi.

ABD, Venezuela’dan diplomatik personelini çekmeye hazırlanırken Ankara’nın Maduro hükümetine desteği konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

ABD’nin Venezuela özel temsilcisi Elliott Abrams, “Ankara’nın Maduro’ya verdiği destek ABD’nin politikasına ters” dedi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Abrams’a Türkiye’nin Venezuela’nın mevcut devlet başkanı Nicolas Maduro hükümetine verdiği destek ile iki ülke arasındaki altın ticareti soruldu.

ABD’nin Venezuela temsilcisi Abrams, bu soruya “Türkiye’nin Maduro’ya verdiği destek Amerika’nın politikasına ters ve bu politika yardımcı olmuyor. Türkiye’nin bu desteği verme yöntemlerine ABD Maliye Bakanlığı yaptırımları bağlamında bakmayı sürdüreceğiz” diye cevap verdi.

ABD’nin Venezuela özel temsilcisi Elliott Abrams

Elliot Abrams, önümüzdeki günlerde Venezuela’ya yönelik çok önemli başka yaptırımların devreye gireceğini de söylerine ekledi.

Abrams yeni yaptırımların ne olacağı konusunda ayrıntı vermezken, açıklama ABD Maliye Bakanlığı’nın Venezuela’nın devlete ait petrol şirketi PDVSA’ya ABD’nin mali yaptırımlarından kaçınmasına yardım ettiği gerekçesiyle Rusya merkezli banka Evrofinance’a yönelik yaptırım uygulamasından bir gün sonra geldi.

ABD’li üst düzey bir yetkili geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada ise Türkiye ile Venezuela arasındaki ticareti incelediklerini ve ülkesinin yaptırımlarının ihlal edildiğinin tespit edilmesi durumunda harekete geçileceği mesajını vermişti.

ABD’nin Venezuela özel temsilcisi Abrams geçen hafta Venezuela sebebiyle ikincil yaptırımların uygulanmasının bir seçenek olduğunu ancak henüz o aşamaya gelinmediğini söylemişti.

Venezuela’da neler oluyor?

Derin bir ekonomik ve siyasi kriz içerisindeki Venezuela’da muhalif lider Juan Guaido, 23 Ocak’ta kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etti.

ABD, Kanada ve Latin Amerika’daki birçok ülke Guaido’yu başkan olarak tanıdığını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Birliği’ndeki birçok ülke de Guaido’yu ülkenin geçici başkanı olarak tanıdığını duyurdu.

Rusya, Çin ve Türkiye gibi diğer birçok ülke ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek veriyor.


Venezuela’da elektrik kesintileri: Bir gazeteci tutuklandı, Guaido hakkında soruşturma