Ana SayfaCezaevleriAçlık grevindeki 7 bin tutuklu: Taleplerimiz kabul görene kadar eylemimiz sürecek

Açlık grevindeki 7 bin tutuklu: Taleplerimiz kabul görene kadar eylemimiz sürecek

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 138’inci gününde devam ederken, peş peşe ölüm haberlerinin geldiği cezaevlerindeki eylemler de sürüyor. Tutuklular tarafından yapılan açıklamada cezaevlerinde 7 bin kişinin açlık grevinde olduğu belirtilerek, “Eylemimizi kararlıca, taleplerimiz kabul görene kadar sürdürmeye devam edeceğiz” denildi.

Leyla Güven’in Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde başlattığı ve tahliyesi ardından evinde sürdürdüğü açlık grevi eylemi 138’inci gününde.

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanının talebi PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması.

Aynı taleple cezaevlerinde ve kimi farklı ülkelerde başlatılan eylemler de sürüyor. Bu kapsamda Irak Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentinde HDP üyesi Nasır Yağız 125, Strasburg’da 14 kişi ile Galler’de İmam Şiş 99 gündür açlık grevinde.

Cezaevlerinde 16 Aralık’ta başlayan tutukluların açlık grevi de bugün 100’üncü gününde. 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayılan eylemler ise yaklaşık 7 bin tutuklu ile devam ediyor.

Tutuklulardan açıklama

Bugün cezaevindeki siyasi tutuklular adına yazılı açıklama yapan Deniz Kaya, ‘tecridi protesto etmek’ için yaşamına son veren Zülküf Gezen, Ayten Beçet, Uğur Şakar ve Zehra Sağlam’ı anımsatarak, cenazelere dönük tutumu hatırlattı.

Farklı cezaevlerinde yaşamlarına son veren Gezen, Beçet ve Sağlam’ın cenazeleri alıkonularak, jandarma ya da polis ablukasında defnedilmişti.

Açıklamada “cenazelerden dahi korkulduğu” ifade edilirken, ölümler karşısında ‘duyarlılık’ çağrısı yapıldı.

Yaklaşık 7 bin tutuklunun açlık grevinde olduğu hatırlatılırken, “Eylemimizi kararlıca taleplerimiz kabul görene kadar sürdürmeye devam edeceğiz” denildi.

Ödemiş T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan siyasi tutuklular da yaşanan ölümlere dikkat çekerek, “Direnişimizde arkadaşlarımız canlarını verdi. Artık dönüş yok. Haklı talebimiz karşılanana kadar herkesi açlık grevi direnişçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz. Tecridi kıracağız” dedi.

Açlık grevleri ve ölümler

Güven’in 138 gün önce başlattığı ve 1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ederken, son bir haftada cezaevlerinde bulunan üç siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta da Zehra Sağlam Erzurum Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde ‘tecridi protesto etmek için’ yaşamını sonlandırdı.

Uğur Şakar da yurt dışında bedenini ateşe vererek yaşamına son verdi.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedildi, kitlesel ziyaretler engellendi.

Cezaevlerinden peş peşe gelen ölüm haberleri üzerine Güven tutuklulara bir çağrıda bulundu.

Güven, ‘açlık grevinde güç ve morale ihtiyaç olduğunun’ altını çizerek, ‘yaşamına son verenlerin çok değerli olduğunu ancak her eylemin kendisinden bir parça götürdüğünü’ kaydetti.

Tutuklulardan yaşamlarına son vermemesini isteyen Güven, “Bu eylemler karşısında saygıyla duruyoruz. Ama şunu söylemek istiyorum; zaten başlatılmış bir eylemimiz var. Biz zaten eylem halindeyiz, sonuç almaya yaklaştık. Açlık grevi eylemcileri etrafında yerlerimizi almalıyız. Yeni eylemlerde bulunmamalıyız” dedi.

Previous post
Erdoğan'ın aksine: Merkez Bankası'na göre manipülasyon yok, dövizdeki artış olağan
Next post
2018’de işsiz sayısı 3.5 milyonu aştı: Her beş gençten biri işsiz