Ana SayfaCezaevleriAçlık grevleri: Gebze Cezaevi’ndeki beş tutuklunun durumu ağırlaştı

Açlık grevleri: Gebze Cezaevi’ndeki beş tutuklunun durumu ağırlaştı

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 127’nci gününde, cezaevlerinde süren eylemler de kritik aşamaya geldi. Gebze Cezaevi’nde 89 gündür açlık grevinde olan beş tutuklunun sağlık durumları ağırlaştı.

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 127’nci gününde devam ederken, cezaevlerindeki eylemler de sürüyor.

Eylemcilerin talebi PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Meltem Oktay, tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı Kadın Cezaevi’nde devam eden açlık grevlerine ilişkin bilgi aktardı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre ailesiyle telefonda görüşen Oktay, 16 Aralık’ta açlık grevine katılan Hacer Halil Yusuf, Ruhşan Bozan, Özlem Özdemir, Ayten Gülsüm, Özlem Söyler’in durumlarının ağırlaştığını söyledi.

Tutuklu gazeteci Oktay’ın aktarımları şöyle:

“İlk grupta yer alan eylemcilerin 8 ila 10 kilo kayıpları var. Tansiyon ve nabız oranları çok düşük çıkıyor. Şiddetli baş, kas ve eklem ağrıları yaşıyorlar. Yine mide bulantısı, ateş ve halsizlikleri olan eylemcilerin ses ve kokuya olan hassasiyetleri arttı. Eylemcilerin yürürken denge problemleri oluşmaya başladı. Yine konuşmalarında ciddi bir ağırlaşma söz konusu.

“Gelen doktor sürekli olarak onları hastaneye sevk etmek istiyor. Eylemciler ise hastaneye gitmeyi ve müdahaleyi kabul etmeyeceklerini belirtiyor.”

B1, B12 vitaminlerinin ilk günden bu yana açlık grevcilerine verilmediğini dile getiren Oktay, su, şeker, tuz ve limonun da kısıtlı olarak verildiğini de aktardı.

Diğer yandan Oktay, Yeni Yaşam gazetesinin de 1 Mart tarihinden bu yana “Moral verir” gerekçesiyle kendilerine verilmediğini ifade etti.

Ömer Öcalan’dan Adalet Bakanlığı’na görüşme talebi

Öte yandan HDP’nin Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kalkması ve her türlü görüş yasağının sona erdirilmesi istemiyle bir kez daha Adalet Bakanlığı’na dilekçe iletti.

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatlarıyla görüştürülmediği hatırlatılan dilekçede, “Bir an önce her tutuklu için uygulanan, temel haklarını tesis eden rejimin uygulanmasını ve Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki her türlü görüş yasağının en kısa zamanda kaldırılarak kendisi görüşme gerçekleştirmeyi talep ediyoruz” denildi.


Diyarbakır’da HDP il binasına bir kez daha baskın: Üç açlık grevcisi gözaltında


Açlık grevleri

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.




Önceki Haber
Gazi’de polis kurşunuyla öldürülen gençlerin davasında keşif kararı verildi
Sonraki Haber
Nijerya’da çöken okul binası: Sekiz kişi hayatını kaybetti, onlarca öğrenci hala enkaz altında