Ana SayfaGüncelAçlık grevleri: Zülküf Gezen’in cenazesi polis tarafından alıkonularak defnedildi

Açlık grevleri: Zülküf Gezen’in cenazesi polis tarafından alıkonularak defnedildi

HABER MERKEZİ – Tutuklu bulunduğu Tekirdağ Cezaevi’nde tecridi protesto etmek için hayatına son veren Zülküf Gezen’in cenazesi, polis tarafından ailesinden gizli Diyarbakır’a götürüldü. Törene izin vermeyen polis HDP’li vekilleri yerlerde sürükledi, cenazeyi kendi defnetti.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Zülküf Gezen, Cumartesi gecesi yaşamına son verdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre polisler, çocuklarının cenazesini almak için İstanbul’a giden aileden habersiz Gezen’in cenazesini Diyarbakır’a getirdi.

Zülküf Gezen

Sabah 09.50 uçağı ile Diyarbakır’a getirilmesi beklenen cenaze, İstanbul Atatürk Havalimanı morgundan alınarak, Türk Hava Yolları ile 00.20’de Diyarbakır’a getirildi.

Cenazenin Diyarbakır Havalimanı’na iniş yapması ardından Gezen’in ailesini arayan polis, “Bu gece cenazeyi defnedeceğiz. İster katılırsınız, ister katılmazsınız” dedi.

HDP milletvekilleri Pero Dündar, Musa Farisoğuları, Remziye Tosun, Nuran İmir, Feleknas Uca, Saliha Aydeniz ve Ayşe Acar Başaran, cenazeyi almak üzere Diyarbakır Havalimanı’na geldi.

Ancak havalimanını abluka altına alan polis, vekillerin geçişini engelledi. Bu esnada polis müdürü vekillere, “Ben devletim, devlet kararı var. Aileye taziyede bulunabilirsiniz ama cenazeye katılamazsınız” dedi.

Ardından polis, cenazeyi alarak ranger ve sivil araçlar eşliğinde Yeniköy Mezarlığı’na götürdü.

Yeniköy Mezarlığı’nı da zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ekipleri ile abluka altına alan polis, HDP’li vekiller Saliha Aydeniz, Semra Güzel ve Nuran İmir’i sürükleyerek mezarlığa girişlerini engelledi.

Cenaze, polis eşliğinde bazı aile üyelerinin de katılımıyla defnedildi.

Talimat Soylu’dan

İçişler Bakanı Süleyman Soylu kimi cenaze törenlerinin kendi talimatı ile engellendiğini birçok kez dile getirmişti.

Soylu, yaptığı açıklamalardan birinde “Teröristler ölüyor, öldürüyoruz teröristleri. Cenazelerine gitmeye çalışıyor milletvekilleri, hadi gitsinler de görelim bakalım, hadi gitsinler” diyerek HDP’li vekillere seslenmişti.

Aile: Tecride karşı yaşamına son verdi

Zülküf Gezen’in amcası Ahmet Gezen yeğeninin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından dolayı 12 yıldır hapis yattığını söyledi.

Ailesiyle 15 günde bir telefonla görüştüğünü, durumunun iyi olduğunu söylediğini aktaran Ahmet Gezen, yeğeninin “tecride karşı yaşamına son verdiğini” öğrendiklerini belirtti.

Gezen, yeğeninin 1 Mart’tan itibaren açlık grevine girdiğini ama Hepatit B hastası olduğu için onuncu günün sonunda arkadaşlarının onu eylemden vazgeçirdiğini söyledi.

Yeğeninin herhangi bir psikolojik sorunu olmadığını belirten amca Gezen, intiharının nedeninin ise “tecridi protesto etmek” olduğunu yineledi.

Açlık grevleri

HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in 131 gün önce başlattığı ve 1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
Açlık grevindeki tutuklu yaşamına son verdi
Next post
İstanbul'da Fatma Erdoğan boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürüldü