Ana SayfaGüncelAkar açıkladı: Yeni askerlik sisteminin detayları

Akar açıkladı: Yeni askerlik sisteminin detayları

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanı Akar’ın açıkladığı yeni askerlik sistemine göre, lisans ve lisans üstü ile meslek yüksek okulu mezunları isterlerse 6 ay kısa dönem er olarak askerlik yapabilecek.

Milli Savunma Bakanı Hulusi yeni askerlik sisteminin detaylarını açıkladı.

Akar, “Yeni askerlik sistemi dağılımı bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik şeklinde olacak” dedi.

Buna göre hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar bir ay temel eğitim yapacak. Bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişkisi kesilecek.

Bedelli başvurusu kontenjandan fazla olursa ise kura çekilecek.

Askerliğini bedelli olarak yapmayacaklar için:

  • Lise mezunu ve altı olanlar 1 ay temel eğitime müteakip 5 ay görev yapacak. Bunun sonunda erlere ‘Kalmak ister misiniz?’ diye sorulacak.
  • Lisans ve lisansüstü eğitim yapanlar yedek subay olacak. 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacaklar, 10 ay maaşlı olarak görev yapacaklar ve daha sonra terhis olacaklar. İsterlerse subaylığa geçebilecekler.
  • Meslek yüksekokulu mezunları ise yedek astsubay olacak. Elektrik, torna, otomobil, kimya, sağlık gibi alanlarda mesleklerine devam edecekler.
  • Lisans ve lisans üstü kadrolar için yedek subay kadrosunun dolu olması durumunda bu kişiler yedek subay olabilecek.
  • Lisans ve lisans üstü ile meslek yüksek okulu bitirenler isterlerse 6 ay kısa dönem er olarak da askerliğini tamamlayabilecek.
Kaynak: Milli Savunma Bakanlığı

Bedelli ücreti

Milli Savunma Bakanı Akar ayrıca yeni askerlik sisteminde uygulanacak bedelli askerlik ücretinin de belirlendiğini duyurdu.

“Düzenlemeye göre bedelli askerlik ücreti 31 bin 343 liraya yükseltildi. Bu miktar her altı ayda bir memur maaşına gelen zam oranında artacak. Yurtdışında bulunanlar için paralı askerlik ücreti ise 5 bin 113 euro olarak belirlendi.”