Ana SayfaGüncelAlmanya vatandaşlarını uyardı: Söylediklerinizden dolayı Türkiye’de tutuklanabilirsiniz

Almanya vatandaşlarını uyardı: Söylediklerinizden dolayı Türkiye’de tutuklanabilirsiniz

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamalarının ardından Almanya Türkiye için seyahat uyarısını güncelledi. Güncellemede, Alman vatandaşlarına Almanya’da sarf ettikleri bazı görüşlerin Türkiye’de hoş karşılanmayabileceği ve tutuklamayla sonuçlanabileceği uyarısı yapıldı. Almanya Dışişleri Bakanı ise Türkiye’nin birçok yabancı gazeteciye basın kartı vermemesini eleştirdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını güncelledi.

Dün yapılan güncellemede, Alman vatandaşlarına Almanya’da sarf ettikleri bazı görüşlerin Türkiye’de hoş karşılanmayabileceği ve tutuklamayla sonuçlanabileceği uyarısı yapıldı.

Uyarıda, “Alman hukukuna göre ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilen bazı açıklamalar, Türkiye’de bazı kısıtlamaların konulmasına ve soruşturmaların başlatılmasına yol açabilir” denildi.

Ayrıca, “Türk hükümetinin, Alman medya kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine karşı bazı girişimlerde bulunma… ihtimali saf dışı bırakılamaz” ifadesine yer verildi.

“Türkiye’ye turistik amaçla gidecek olan Alman vatandaşlarının yasaklanmış grupların toplantılarına katılmaları ve sosyal medya paylaşımlarında Türk hükümetini eleştiren paylaşımlar yapmaları halinde tutuklanabilecekleri” de belirtildi.

Bakanlığın uyarısında, son 2 yıl içerisinde çok sayıda Alman vatandaşının “keyfi bir şekilde” tutuklandığı da belirtildi.

Basın kartlarının yenilenmemesine eleştiri

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarının yanı sıra aralarında Almanların da bulunduğu birçok yabancı gazetecinin süresi dolan basın kartlarının yenilenmemesine de tepki gösterildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’de yabancı basın mensuplarına akreditasyon verilmemesini eleştirdi.

Maas, “Alman muhabirlerin Türkiye’de işlerini özgürce yapamaması bizim için kabul edilemez. Bunu benim Türk mevkidaşım da biliyor” dedi.

Maas, bu konuyu konuşabilmek için Türkiye ile diyaloğun sürmesine önem verdiklerini ifade etti.

Soylu ne demişti?

İçişleri Bakanı Soylu, 3 Mart’ta Ankara’nın Polatlı ilçesinde yaptığı konuşmada şu ifadelere yer vermişti:

“Avrupa’da, Almanya’da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya’da, Bodrum’da, Muğla’da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içerisi girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye’de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil.”

Soylu ayrıca 26 Şubat’ta İstanbul’da düzenlenen bir mitingde de Türkiye’nin terörle mücadele faaliyetleri konusunda, “Bu işin böyle sonlandığını düşünmeyin. Türkiye’ye dışarıda karşı çıkanlar, sonrasında da Akdeniz şehirlerinde ve Antalya’da tatil planı yapanlar, havalimanlarında polislerin aleyhlerinde hazırladığı dosya yığınıyla tutuklanacaklar. İnanıyorum ki sonrasında bize dünyada düşmanlık yapan kalmayacaktır” şeklinde konuşmuştu.


Bu haber DW Türkçe ve BBC Türkçe’den derlenmiştir.



Önceki Haber
Olay, hakikat ve sadakat – Adnan Çelik
Sonraki Haber
Soylu'nun 'nefret' çağrısına yanıt: #SezginTanrıkulunuSeviyoruz