Ana SayfaEkonomiAmacı ‘yangın yokmuş hissi yaratmak’: Seçimler öncesi ikinci KOBİ paketi açıklandı

Amacı ‘yangın yokmuş hissi yaratmak’: Seçimler öncesi ikinci KOBİ paketi açıklandı

HABER MERKEZİ – Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ikinci KOBİ değer kredisinin devreye alındığını duyurdu. Hazine garantili 25 milyar liralık paketi değerlendiren gazeteci Emin Çapa, “Şu anda hükümetin tek yaptığı şey, seçimden önce yangını söndürmek, sanki yangın yokmuş hissiyatı yaratmak” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugünden itibaren ikinci KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) değer kredisinin devreye alındığını duyurdu.

Hazine garantili kredi toplamda 25 milyar lira. Yeni pakete 17 banka katılıyor, ancak kredide Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 20 milyar liralık kefaleti bulunuyor.

Açıklamaya göre Hazine destekli kredi 6 ay anapara ödemesiz 36 ay vadeli olacak.

Faiz oranı ise aylık yüzde 1,54, yıllık yüzde 18,48 olarak uygulanacak.

Bu krediden sektör kısıtlaması olmaksızın 125 milyon liraya kadar cirosu olan KOBİ niteliğine sahip işletmeler yararlanabilecek.

Ocak başında ilk uygulanan KOBİ değer kredisi toplamda 20 milyar liralık bir paketten oluşmuştu.

Emin Çapa: Ortada plan yok

Bakanlığın açıkladığı yeni paketi değerlendiren gazeteci Emin Çapa, atılan adımların seçim odaklı olduğunu söyledi.

T24’ten Hakan Aksay’ın sorularını yanıtlayan Çapa, “Şu anda hükümetin tek yaptığı şey, seçimden önce yangını söndürmek, sanki yangın yokmuş hissiyatı yaratmak” diye konuştu ve şunları kaydetti.

“Yangın olunca, tabii ki yangına su sıkmak istersiniz. Yangına su sıkarsınız ama önce kurtarılacakları kurtarırsınız. Diyelim yangını söndürdünüz, bir daha yangın çıkmasını engellemek isterseniz. Nerede o plan? Böyle bir plan yok.

Kamu net borcunun milli gelire oranı 2017 sonunda yüzde 8,4’tü. Üçüncü çeyrek, yani Ekim ayı itibariyle yüzde 13,7’ye geldi. Neredeyse yüzde 70’lere varan bir artış yaşamış kamu borcu.

Bu ne demek? Kamu, ‘Seçim geliyor, aman her şeyi iyi gösterelim’ diyor. Ama zaten Türkiye’nin yapısı, devletin kaynakları belli. Bunları boşa döküyoruz. KOBİ’leri kurtarmak için ülkenin makro dengeleri anlamında bir şey yapmak lazım, yapısal reform lazım. Ekonomideki kriz, ekonomik tedbirlerle aşılabilecek durumu geçti.”