Ana SayfaDünyaAnkara-Berlin hattındaki gerilim Times’ta: Türkiye turistlere ‘Erdoğan’ı eleştiren tutuklanır’ diyor

Ankara-Berlin hattındaki gerilim Times’ta: Türkiye turistlere ‘Erdoğan’ı eleştiren tutuklanır’ diyor

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı Soylu’nun Türkiye’ye seyahat edecek yabancı turistlere yönelik açıklaması ve bazı Avrupalı basın mensuplarının akreditasyonun uzatılmaması Ankara-Berlin hattında gerilime neden oldu. Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan “Bu açıklamaların mevcut durumda hiç de yararlı olmadığı çok açık” tepkisi gelirken, hükümet sözcüsü ise “Bizim için konu çok net: Gazeteciler Türkiye’de özgürce görevlerini yerine getirebilmelidirler” dedi. Times da Bakan Soylu’nun açıklamalarını, “Türkiye turistleri uyarıyor: Erdoğan’ı eleştirirseniz sizi tutuklarız” başlığıyla duyurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “havalimanında tutuklanacaklar” sözleri Britanya ve Almanya’da yankı uyandırdı.

Soylu, söz konusu açıklamasında, “Avrupa’da, Almanya’da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya’da, Bodrum’da, Muğla’da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi” demişti.

Almanya’dan yanıt

Soylu’nun açıklamalarına Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi.

Hükümetin dün başkent Berlin’de düzenlenen olağan basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, “Bu açıklamaların mevcut durumda hiç de yararlı olmadığı çok açık” diye konuştu.

Adebahr, devamla şunları dile getirdi: “Seyahat tavsiyelerinde belirli bir süredir Türkiye’de tutuklanma riski bulunduğu konusuna işaret edildiğini de hatırlatmak istiyorum, bu özellikle Türkiye’nin algısına göre terör örgütlerine yakın olanlar için geçerli. Bunlar zaten tavsiyelerimizde yer alıyor… Türkiye’ye giden herkesi seyahat uyarılarımıza dikkatlice bakmasını öneriyorum. Orada Almanya’da düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilen sözlerin, Türkiye’de ceza kovuşturmasına yol açabileceği belirtiliyor.”

Basın kartı eleştirisi

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise Türkiye’deki bazı Avrupalı ve Almanyalı gazetecilerin akreditasyonlarının uzatılmamasına değinerek, “Bizim için konu çok net: Gazeteciler Türkiye’de özgürce görevlerini yerine getirebilmelidirler” dedi.

Seibert, konu ile ilgili Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri ile temas halinde olunduğunu söyledi.

Son olarak Türkiye’de çok sayıda düşünür, sanatçı ve gazeteciye karşı davalar açıldığına dikkat çeken Seibert, “Bunlardan ötürü çok endişeliyiz. Bu davalar hukuk devleti standartlarına göre yürütülmek zorunda. AİHM geçen yıl yanlış anlaşılmaya yer bırakmayacak şekilde düşünce özgürlüğüne vurgu yaptı, bir hükümete karşı eleştirilerin ve bilgilerin yayınlanmasının ağır suçlar kapsamında, yani terör örgütü üyeliği olarak kabul edilemeyeceğine hükmetti” diye konuştu.

Times: Turistlere ‘Erdoğan’ uyarısı

Öte yandan Soylu’nun açıklamaları, Britanya merkezli Times gazetesinde de kendine “Türkiye turistleri uyarıyor: Erdoğan’ı eleştirirseniz sizi tutuklarız” başlığıyla yer buldu.

Oliver Moody imzalı haberde, söz konusu açıklamalardan, “Hükümet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rejimine muhalefet ettiklerinden şüphelenilen kişilerin Türk topraklarına ayak basar basmaz gözaltına alınacaklarını söyledi” ifadeleriyle bahsedildi.

Ayrıca haberde, “Tehdit, özellikle Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya üzerinden Erdoğan’ı eleştirmemeleri konusunda uyardığı, Türkiye’ye seyahat etmek isteyen Alman ziyaretçilere yönelik gözüküyor” ifadeleri yer aldı.

Almanya’dan üç gazetecinin basın kartlarının süresinin uzatılmadığının belirtildiği haberde, bu konunun Berlin ile Ankara hattında sorunlara yol açtığı belirtilerek, “En büyük anlaşmazlık nedenlerinden biri, Erdoğan’ın rejiminin Türk kökenli yaklaşık 3 milyon Alman vatandaşı üzerinde etki kurmaya çalışıyor olması” denildi.

Habere göre son 12 ayda en az altı Almanya vatandaşı, siyasi suçlamalar yöneltilerek, Türkiye’de gözaltına alındı.

Ankara ne diyor?

Times’ın dışında konuyla ilgili benzer haberler Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Der Tagesspiel ve Bild’de de yer almıştı.

Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 5 Mart’ta yazılı bir açıklama yaparak, Soylu’nun “terörle mücadele kapsamında yaptığı açıklamaların bağlamından koparılarak çarpıtıldığını” savunmuştu.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe