Ana SayfaÇalışma YaşamıAntep’te onlarca ülkeye ihracat yapan fabrika üretimi durdurdu, işçiler eylemde

Antep’te onlarca ülkeye ihracat yapan fabrika üretimi durdurdu, işçiler eylemde

HABER MERKEZİ – Antep’te yaklaşık 70 ülkeye ihracat yapan 24 yıllık çikolata fabrikası, ekonomik sorunlardan dolayı üretimi durdurdu. Ücretsiz izne çıkarılan işçiler ise eylemde.

Antep’in Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve 24 yıllık geçmişe sahip olan Zümrüt Çikolata Gıda Sanayi, işçilerini ücretsiz izne çıkararak üretimi durdurdu.

Geçmiş yıllarda 250 işçi çalıştıran fabrika, son bir sene içerisinde ekonomik sorunlar dolayısıyla çalışan sayısını 100’e düşürürken, 2019 yılı içerisinde işçilerine hiç ödeme yapmadı.

Fabrikanın üretimi durdurması üzerine ücretsiz izne çıkarılan işçiler de eylem kararı aldı.

Fabrikanın önünde bekleyişe geçen işçiler, haklarını alana kadar kararlarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.

İşçiler eylemde: “Hakkımızı alana kadar devam”

Mezopotamya Ajansı’na konuşan İsmail Akdoğan, son bir yıldır maaşlarının sürekli gecikmeli ödendiğini dile getirdi.

19 yıldır fabrikada çalışan Akdoğan, “Son 1 aydır, fabrikada makinalar durdu. Yıllık izni olanlar izne gönderildi, olmayanlar da ücretsiz izne gönderildi. Mağdur ve perişan olduk. Şu anda hiçbirimiz çalışmıyor. Bazılarımızın evine ekmek götürecek parası bile yok” dedi ve şöyle devam etti:

“Patronlarla görüştük, bir iki hafta içinde Ocak ayı maaşımızı ödeyebileceklerini, tazminatlarımızı da ancak Mayıs ayında ödemeye başlayacaklarını söyledi. Biz her şeyden önce bu fabrikanın çalışmasından yanayız. Burası bölgede en çok üretim yapan bir firma idi. İşimiz gayet iyiydi ama son bir yılda kötü oldu. Antep gibi sanayisi güçlü olan bir yerde böyle bir işsizliğin olması bizi şaşırtıyor. İşçiler olarak burada kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımız olan ne ise, hukuk ne diyorsa onu istiyoruz.”

6 yıldır fabrikada çalıştığını belirten Şaziye Türk de arkadaşlarıyla eylem kararı aldıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

“Fabrika yöneticileri bize ‘Tazminat yok, toplu çıkış verdik’ dediler. Yani elimizi kolumuzu bağladılar. Şu anda başka bir yerde işe girme imkanımız da yok. 2 tane çocuğum evde. Kira, elektrik, su ve ısınma parası diğer masraflar… Bunları nasıl ödeyeceğim diye kara kara düşünüyorum. Hakkımızı alana kadar buradaki greve devam edeceğiz.”

“Fabrika çalışmıyor, devletten alacaklarımız var”

Zümrüt Çikolata Gıda Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Memik Zencirci ise 1995 yılında kurdukları firmanın yaklaşık 70 ülkeye ihracat yaptığını ve ülkedeki ekonomik krizden dolayı geçici bir sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

Zencirci, “İşçilerin geciken maaşları var. Biz bunları 1-2 hafta içinde kendilerine ödeyeceğimizi söyledik ancak onlar bize ‘hayır şu anda verin’ diyorlar. Yaklaşık 20 senedir bizim yanımızda çalışan işçilerimiz var. Kriz olmasaydı, 20 yıldır maaşlarını aksatmayan fabrika yönetimi bugün neden aksatsın. Biz bunları hak etmedik ama tabi onlar da kendi açılarından bakıyorlar, bir şey diyemeyiz. Şu anda fabrika çalışmıyor, devletten alacaklarımız var. Alacaklarımızı aldığımızda tekrar çalışmaya başlayacağız” diye konuştu.

Previous post
Nedeni siyasi durum: Almanların yüzde 80'i Türkiye'ye seyahat etmek istemiyor
Next post
"Amed Kentsel Araştırma Atölyeleri"nin ilki başlıyor