Ana SayfaCezaevleriAYM: İmralı’da süresiz telefon yasağı hak ihlalidir

AYM: İmralı’da süresiz telefon yasağı hak ihlalidir

HABER MERKEZİ – İmralı Cezaevi’ndeki Veysi Aktaş’ın bir yıl boyunca telefonla görüşme yapmasının yasaklanması, Anayasa Mahkemesi’nce “haberleşme özgürlüğünün ihlali” olarak değerlendirildi. Aktaş’a 4 bin lira tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), İmralı Cezaevi’nde hükümlü bulunan Veysi Aktaş’ın başvurusunu sonuçlandırdı.

Resmi Gazete’de açıklanan gerekçeli karara göre, Aktaş’a verilen telefon yasağı cezasının, haberleşme özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmedildi. Aktaş’a 4 bin lira manevi tazminat ile bu süreçteki mahkeme masrafı ödenecek.

Ne oldu? 

bianet’in haberine göre Veysi Aktaş, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışma, silahlı terör örgütüne üye olma ve örgüt üyelerine yardım ve yataklık etme” suçlarından hükümlü olarak bulunuyordu.

İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu’nun 29 Haziran 2015 tarihli kararıyla, telefonla görüşmesi yasaklandı.

Kararın gerekçesinde, aynı cezaevinde bulunan “PKK lideri Abdullah Öcalan’ın talimat niteliği taşıyan mesajlarının ceza infaz kurumu dışında bulunan örgüt mensuplarına telefon, mektup ve faks yolu ile ulaştırılmaya çalışıldığının anlaşıldığı” iddia ediliyordu.

Veysi Aktaş ve diğer tüm hükümlüler, bu kararın ardından bir yıl boyunca telefonla görüşme hakkını kullanamadı.

Veysi Aktaş’ın bu karara itirazı, Bursa 1. İnfaz Hakimliği’nin 30 Temmuz 2015 tarihli kararıyla reddedildi.

Kararda, “öncelikle ankesörlü telefonun bozuk olması ve hükümlünün belgelerinin eksik olması nedenleriyle telefonla görüşme yapılamadığı” ifadelerine yer verildi.

Aktaş’ın bu karara itirazı da Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21 Ağustos 2015 tarihli kararıyla reddedildi.

Aktaş bunun üzerine 21 Eylül 2015’te AYM’ye başvurdu.

Cezaevindeki tüm hükümlüler hakkında telefon görüşmelerinin kısıtlanmasına yönelik karar ise Bursa 1. İnfaz Hâkimliği’nin 21 Temmuz 2016 tarihli kararıyla sonlandı.

Bu karara yapılan itiraz sonucu Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 26 Nisan 2018 tarihli kararıyla üç aylık süre ile kısıtlamaya hükmedildi.

AYM: Yasak hak ihlali

Veysi Aktaş AYM’ye yaptığı başvuruda, “talimatların telefonla aktarılmaya çalışılması gibi gerçeği yansıtmayan, somut hiçbir delili olmayan iddialarla telefonla görüşmesinin engellendiğini, bu iddialar ile ilgili bir yargılama yapılmadığına” dikkat çekerek, özel ve aile hayatına saygı hakkı ile haberleşme ve ifade hürriyetinin ihlal edildiğini belirtti.

AYM Aktaş’ı haklı buldu, Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alman haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verdi.

“Aktaş hakkındaki telefonla görüşme yaptırılmamasına ilişkin kararın, bir süre ile sınırlanmadan ve karara dayanak oluşturan koşulların devam edip etmediğine dair belirli aralıklarla güncel bilgi ve belgeler gözetilerek yeniden değerlendirme yapılmadan uzun süre uygulanmasının orantısız olduğu ve ölçülülük ilkesine uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.”

Ancak AYM, bugün açıkladığı başka bir kararla, hükümlülerden Nasrullah Kuran’ın ziyaretçi hakkının kullandırılmaması nedeniyle yaptığı başvuruda ihlal bulmadı.

Açlık grevleri sürüyor

PKK lideri Abdullah Öcalan, 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülüyor.

Öcalan’ı, son olarak 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirildi.

Bu görüşme; HDP Milletvekili Leyla Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemcilerin Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebiyle girdikleri açlık grevi eylemlerinin sürdüğü günlere denk düştü.

Güven açlık grevini 120’nci gününde sürdürürken, açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'li senatör: Üst düzey bir subay tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldım
Sonraki Haber
Leyla Güven açlık grevinde 4 ayı geride bıraktı