Ana SayfaGüncelAYM: “Katil polis” sloganı hakaret değil, eleştiri amacı taşıyor

AYM: “Katil polis” sloganı hakaret değil, eleştiri amacı taşıyor

HABER MERKEZİ – AYM, gözaltına alınırken “Katil polis hesap verecek” sloganı atan üç üniversite öğrencisinin, kişisel hakaret etme amacıyla değil eleştiri amacıyla bu sözü söylediğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), üç üniversite öğrencisinin 1 Mayıs operasyonunda gözaltına alınırken söyledikleri “Katil polis hesap verecek” sloganı nedeniyle yargılandığı davayla ilgili kararını verdi.

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre AYM, öğrencilere bu slogan nedeniyle “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçundan” ceza verilmiş olmasını, ifade özgürlüğü ihlali olarak değerlendirdi.

Mahkemenin gerekçeli kararında, bu sloganın, “görev yapan polislerin kişisel şeref ve itibarına yönelik olmadığı” belirtilerek eleştiri amacı taşıdığı ifade edildi.

Kararda ayrıca, ilk derece mahkemesinin gerekçeli kararında, cezaya dair “tatmin edici bir açıklama bulunmadığı” belirtildi.

Ne oldu?

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polisler, 14 Mayıs 2012’de 1 Mayıs eylemlerine dair operasyon düzenledi. Bu operasyon kapsamında Kadıköy’deki Paylaşma ve Dayanışma Derneği binasına baskın yapıldı.

Baskın sırasında binada bulunan ve biri 19, ikisi 20 yaşında olan üç üniversite öğrencisi gözaltına alındı.

Öğrenciler gözaltına alınırken ve bindirildikleri polis aracında “Katil polis hesap verecek, direne direne kazanacağız, baskılar bizi yıldıramaz” şeklinde sloganlar attı.

Polislerin şikayeti üzerine öğrenciler hakkında başlatılan soruşturma davaya dönüştü.

Mahkeme “katil polis” sözünü hakaret saymıştı

Kartal’da bulunan İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada 13 Mayıs 2014’te karar verildi.

Mahkeme, üç öğrencinin de “görevli polis memurlarına görevlerinden dolayı hakaret suçundan” ayrı ayrı 13 ay 3 gün, “görevli memurlara görevlerini yaptırmamak için direnme suçundan” da 7 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmalarına hükmetti. Her iki hükmün de açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Mahkemenin gerekçeli kararında, öğrencilerin “katil polis hesap verecek” sloganını atmış olmalarıyla, polise hakaret ettikleri ifade edildi.

Öğrencilerin avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.