Ana SayfaGüncelBeyazıt Öğrenci Katliamı’nın üzerinden 41 yıl geçti

Beyazıt Öğrenci Katliamı’nın üzerinden 41 yıl geçti

HABER MERKEZİ – 16 Mart Beyazıt Öğrenci Katliamı’nın üzerinden 41 yıl geçti. Katliama ilişkin açıklama yapan İHD, “Tam 41 yıl geçti ama katillerden hesap sorulmadı. Devleti göreve ve hesap vermeye çağırıyoruz” dedi.

16 Mart 1978 tarihinde İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde düzenlenen saldırıda yedi öğrenci hayatını kaybetti, 41 öğrenci ise yaralandı.

Ülkücüler tarafından düzenlenen bombalı ve silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden öğrencilerin isimleri şöyle: Hatice Özen, Cemil Sönmez, Baki Ekiz, Turan Ören, Abdullah Şimşek, Hamit Akıl ve Murat Kurt.

Katliamın üzerinden 41 yıl geçerken, İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) göre saldırının failleri yargılanmadı ve dava zamanaşımına uğratıldı.

İHD İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Hatırlanacağı üzere; Katliam dokuz gün önce bir yazıyla polise ihbar edildiği halde tedbir alınmayarak 7 öğrencinin ölümü ve 41 öğrencinin yaralanmasına seyirci kalındığı gibi, açılan dava sıkıyönetim koşullarının verdiği rahatlıkla kapatılıvermişti.

“Katliamda Abdullah Çatlı ve Reşat Altay’ın da adı geçiyor, polis ve asker bağlantıları olduğu ifade ediliyordu ama dosyanın yeniden açılabilmesi 21 yıl sonra gelen yeni itiraflar ve bilgiler sonrasında gerçekleşebildi.

“Ancak bütün çabalara rağmen, 16 Mart katliamı davası zamanaşımına uğratıldı. Siyaset, emniyet ve ordu içindeki bağlantıları gizlendi. Katliam, katiller ve bağlantılarının korunması ile tarihimizde kara bir leke ve vicdan yarası olarak yerini aldı.

“Biliyoruz ki; birer utanç ve vahşet abidesi olan katliamların tekrar yaşanmaması ve toplum vicdanında açılan yaraların bir nebze iyileşebilmesi için, yaşanan tüm katliamların insanlığa karşı suçlar içinde değerlendirilmesi ile zamanaşımı savunmasına mahal bırakılmayarak ve katiller yanında, olayı önlemeyen, gereğince soruşturmayarak gerçekleri gizleyen, yargılamayı uzatarak katilleri ceza almaktan kurtaran yargı mensuplarına varana kadar, tüm sorumluların cezalandırılmaları sağlanmalıdır.

“Bizler, saldırıda yaşamını kaybedenleri saygıyla anarken, 16 Mart katliamını bir kez daha kınıyor, katliamın sorumluları ve bu sorumluları cezalandırmayıp davanın zamanaşımından düşmesine neden olarak, devlet adına bir utanç kaynağı ve toplum vicdanında derin bir yara açılmasına neden olanlar hakkında işlem yapılması için devleti göreve ve hesap vermeye çağırıyoruz.

“Sorumlular hesap verene kadar katillerin peşindeyiz.”


Halepçe Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçti

Previous post
Denizli'de tünel inşaatında göçük: Bir işçi yaşamını yitirdi
Next post
TSK'nin sınır ötesi operasyonunda çatışma: İki asker yaşamını yitirdi