Ana SayfaEkolojiBir geri dönüşüm hikâyesi: “Yeşil Karıncalar”

Bir geri dönüşüm hikâyesi: “Yeşil Karıncalar”

HABER MERKEZİ – Yeşil Karıncalar Kulübü tarafından yayımlanan “Yeşil Karıncalar – Bir Geri Dönüşüm Hikayesi”, toplam 6 kitaplık serinin ilk kitabı. Geri dönüşümü ve evsel atıkların yerinde ayrıştırılmasının öneminin çocukların gözünden anlatıldığı kitap, Dönüşüm Derneği’nin kurucusu ve sanat öğretmeni Niyazi Selçuk tarafından kaleme alındı. Klasikleşmiş eğitim kalıplarının dışında bir eğitim modeli ile kurgulanan kitap, basım hikâyesi ile de başlıbaşına bir geri dönüşüm hikâyesini barındırıyor. Kitabın tanıtım bültenini paylaşıyoruz.

Bugüne kadar hep büyükler çocuklara öğretti… Şimdi çocuklara kulak verme zamanı. Onların anlatacaklarını dinlemeye hazır mısınız?

“Yeşil Karıncalar” kitap dizisi daha yaşanabilir bir dünya için yapılması gerekenleri bu defa çocukların dilinden anlatıyor. Çocuklar için hazırlanan projede büyükler için de çıkarılacak önemli dersler var.

Bugüne kadar çocuklara anne babalar, öğretmenleri, büyükler öğretti her şeyi… Ancak bu döngüyü ‘Yeşil Karıncalar’ değiştiriyor. Artık çocuklar da büyüklere öğretiyor. Hem de çevremiz, dünyamız, geleceğimiz için çok önemli bir konuyu çocuklar anlatıyor…

Dönüşüm Derneği Kurucusu ve sanat öğretmeni Niyazi Selçuk’un kaleme aldığı “Yeşil Karıncalar”, daha yaşanabilir bir dünya için bugüne kadar büyüklerin anlattığı her şeyi çocukların gözünden anlatıyor. Hatıra Akyüz’ün resimlediği serinin ilk kitabında; evsel atıkların yeraltı serüvenlerini, doğaya ve diğer canlılara verdikleri zararı bu kez çocuklar anlatıyor büyüklere…

Geri dönüşüm bilinci ve farkındalığı oluşturmayı amaçlayan “Yeşil Karıncalar” serisiyle hem büyüklere hem de küçüklere doğal yaşama zarar vermeden yaşanabileceği hatırlatılıyor.

Geri Dönüşüm macerası başlıyor

Geri dönüşümün ve evsel atıkları ayrıştırmayı çocuklara anlatmak amacıyla hazırlanan “Yeşil Karıncalar” kitabının kahramanları; Deniz ve Yeşil Karıncalar.

Bir gece su içmek için mutfağa giden Deniz, herkes uyurken, çöplerde atıkları ayrıştıran Yeşil Karıncalar ile karşılaşır. Yeşil Karıncalar onu, yerin altındaki yuvalarına davet eder. Deniz bu yolculuğu sırasında insanların yarattığı atıkların diğer canlıların hayatını ne kadar zorlaştığını görür ve atıkları ayrıştırmayı öğretmek üzere kolları sıvar.

Geri dönüşüm ve yerinde ayrıştırmanın çocukların gözünden anlatıldığı “Yeşil Karıncalar” projesi, eğitimde süregelen ‘çocuğa öğretilir’ yöntemi yerine “öğretme” işini çocuklara veren yeni bir model öneriyor. Çocuklar aracılığıyla ebeveynlere de ulaşmayı hedefleyen kitap serisi klasikleşmiş eğitim algısına farklı ve yeni bir bakış açısı getirmeyi amaçlıyor.

Geri dönüştürülebilir proje”

Okullarda satışa çıkacak olan “Yeşil Karıncalar” kitabının satışından elde edilecek gelir, devlet okullarında çocuklara ücretsiz dağıtılmak üzere 5 bin kitap basılması için kaynak yaratacak. Toplam 2 bin adet basılan kitaptan, bu kitaplar satıldıktan sonra basılacak 7 bin adedin 5 bini ekonomik durumu olmayan çocuklara ücretsiz dağıtılacak. Kendi içinde bir döngüsü olan bir sistemle her 2 bin adet baskıda 5 bin adet dağıtılmak üzere basılacak.

Ücretsiz dağıtılacak kitaplar, çocukların “bir şeye bedava sahip olması” düşüncesinden uzaklaşması için evden bir elektronik atık getirmeleri karşılığında verilecek. Bu şekilde toplanan elektronik atıklardan elde edilecek gelirle de, sokak hayvanlarının mama ya da barınak ihtiyaçları karşılanacak. Böylece proje, kendi içinde bir döngüyü tamamlayarak kendi geri dönüşüm hikâyesini gerçekleştirmiş olacak. Ayrıca kitaptaki hikâyeden yola çıkılarak, Dönüşüm Derneği tarafından çocuklara geri dönüşüm bilincini kazandırmaya yönelik atölyeler gerçekleştirilecek.

Yeşil Karıncalar kitabının satışı, sadece www.kitapdevrimi.com üzerinden yapılacak.

Previous post
Jordan Peele imzalı “Us” vizyona girdi
Next post
'Başka bir tiyatro'yu mümkün kılmanın hikâyesi: Kara Kabare