Ana SayfaCezaevleriBir haftada üçüncü ölüm: Bir tutuklu daha yaşamına son verdi

Bir haftada üçüncü ölüm: Bir tutuklu daha yaşamına son verdi

HABER MERKEZİ – Zülküf Gezen ve Ayten Beçet’in ardından bir tutuklu daha yaşamına son verdi. Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Zehra Sağlam’ın da “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek” amacıyla yaşamına son verdiği bildirildi. Gezen ve Beçet’inkine benzer şekilde Sağlam’ın cenazesi de alıkonuldu ve jandarma ablukasında sadece aile bireylerinin katılımıyla defnedildi.

Cezaevinde bir tutuklu daha yaşamına son verdi.

Bu kez ölüm haberi Erzurum’daki Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden geldi.

Zehra Sağlam isimli siyasi tutuklu da tıpkı Zülküf Gezen ve Ayten Beçet gibi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için yaşamını sonlandırdı.

Fotoğraf: MA

Cenaze jandarma ablukasında defnedildi

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Muş Varto doğumlu olan 23 yaşındaki Sağlam’ın cenazesi polis tarafından alıkonuldu. Cenaze uzun saatler Erzurum Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) bekletildi. Daha sonra da buradan Jandarma tarafından alındı.

Aile yakınlarının yalnızca bir araçla eşlik etmesine izin verilen cenaze, Çat üzerinden Varto’ya doğru yola çıkarıldı. Cenazeye Erzurum’da aile dışındaki araçların hiçbirinin eşlik etmesine izin verilmedi.

Jandarma tarafından alınan Sağlam’ın cenazesi, gece saatlerinde Varto’daki Kayalıkale (Kürtçe adıyla ‘Xinzor’) köyüne getirildi ve abluka altında toprağa verildi.

Cenazenin defin işlemine katılanların sayısına da sınırlama getiren jandarma, sadece kimi aile fertlerinin katılmasına izin verdi.

Köye giriş çıkış yasağı getirildi

Sağlam’ın cenazesinin defnedileceği köye giriş ve çıkışlar Muş Valiliği tarafından yasaklanmıştı.

Valilik açıklamasında yer alan ifadeler şöyleydi:

“Zehra Sağlam cenazesine ilişkin provokatif eylem hazırlığı olduğu istihbar olmuştur. Teröristin cenazesine ilişkin Varto ilçesi Omcalı (Kayalıkale mah.) köyünde gömüleceği dikkat alındığında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesi çerçevesinde cenazeye katılma ve eylemlere ilişkin tüm il içi hareketler ve giriş çıkışlar yasaklanmıştır.”

Milletvekilleri köye sokulmadı

Sağlam’ın cenaze törenine katılmak isteyen HDP milletvekilleri ile siyasetçilerin de askerler tarafından köye girişleri engellenmişti.

Köye sokulmamaları üzerine açıklamalarda bulunan HDP Muş Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Köy yolu kapatılmış durumda, hiçbir şekilde köye ulaşma imkanı burada yok” demiş ve eklemişti: “Buradan bir kez daha söylüyoruz: cenazelere katılmayı engellemekten ziyade ölümlerin önüne geçmek gerekiyor.”

Bir haftada üç ölüm

Sağlam’ın yaşamını sonlandırmasıyla bir haftada cezaevindeki ölümlerin sayısı üçe yükselmiş oldu.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta da Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde ‘tecridi protesto etmek için’ yaşamına son vermişti.

Gezen’in de Beçet’in de cenazeleri alıkonularak polis ya da jandarma ablukasında defnedilmiş, kitlesel ziyaretler engellenmişti.


Açlık grevleri: Zülküf Gezen’in cenazesi polis tarafından alıkonularak defnedildi

Bir cenazeye daha abluka: Ayten Beçet zifiri karanlıkta defnedildi


Açlık grevleri

HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in 137 gün önce başlattığı ve 1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
İstanbul Newrozu: "Tecrit kırılacak, bizi yok sayanlara gereken dersi vereceğiz"
Next post
Cizre sağanak nedeniyle sular altında: İki kişi yaşamını yitirdi