Ana SayfaKültür-SanatBİR SERGİ | Mihri: Modern Zamanların Göçebe Ressamı

BİR SERGİ | Mihri: Modern Zamanların Göçebe Ressamı

HABER MERKEZİ – “Mihri: Modern Zamanların Göçebe Ressamı” sergisi SALT Galata’da açıldı. Sergi, Türkiye sanat tarihi yazımında arka planda kalmış bir figür olan portre ressamı Mihri Rasim’in hayatının izini sürüyor.

“Mihri: Modern Zamanların Göçebe Ressamı” sergisi SALT Galata’da 7 Mart’ta açıldı.

Sergi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yetişmiş portre ressamı Mihri Rasim’in hayatının izini sürüyor.

9 Haziran’a kadar açık kalacak sergi, Mihri Rasim’i yerleştiği ülkelerde takip ederek yeniden kurguladığı kimlikleri ve hayatına odaklanıyor.

Mihri Rasim hakkında

Mihri Rasim, 1885’te Kadıköy’deki Ahmed Rasim Paşa Konağı’nda doğdu. Ayrıcalıklı bir çevrede büyümesi küçük yaşta resimle haşır neşir olmasına olanak sağladı ve ilerleyen yıllarda eğitimini Avrupa’da sürdürdü.

İstanbul’a döndüğünde, henüz 29 yaşındayken, İstanbul’da kadınlara mahsus güzel sanatlar okulu İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurulmasını sağladı.

Okulun ilk kadın müdürü ve resim öğretmenlerinden olan Mihri Rasim, aralarında Müzdan Arel, Güzin Duran, Nazlı Ecevit ve Fahrelnissa Zeid’in de olduğu öğrencilerin açık havada resim yapmasına, canlı modelden çalışmasına ve eserlerinin görünürlük kazanmasına destek verdi.

Hayatının çoğunu Avrupa ve Amerika’da geçiren Mihri Rasim, Türkiye sanat tarihi yazımında arka planda kalmış bir figür.

1927’de New York’a yerleşmesiyle eserleri sergilenen bir ressam ve okullarda bilfiil ders veren bir eğitimci olarak hayatını sürdürdü ve League of Women Voters gibi kadın hakları derneklerinin etkinliklerinde yer aldı, Türkiye ve kadınların özgürleşmesine ilişkin halka açık konuşmalar yaptı.


Daha ayrıntılı bir bilgiye BURADAN bakabilirsiniz.



Önceki Haber
Polisler, mekanını açmak istemeyen işletme sahibini silahla yaraladı
Sonraki Haber
Elektronik sigara sanılandan daha tehlikeli, kalp krizi riskini artırıyor