Ana SayfaCezaevleriBir tutuklu daha yaşamına son verdi: Ayten Beçet’in cenazesi alıkonuldu

Bir tutuklu daha yaşamına son verdi: Ayten Beçet’in cenazesi alıkonuldu

HABER MERKEZİ – Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ayten Beçet’in yaşamına son verdiği bildirildi. Adli Tıp Kurumu’nda bekletilen cenazeye ise polis tarafından el konuldu. Diğer yandan Beçet’in annesi Fatma Beçet, tecridin kaldırılması gerektiğini söyleyerek, “Kaç aydır insanlar açlık grevinde artık ne zaman görecekler?” diye tepki gösterdi.

Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 24 yaşındaki Ayten Beçet, sabaha karşı saat 05.00 sularında yaşamına son verdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre ‘tecridi protesto etmek’ için yaşamına son veren Beçet’in cenazesi bu sabah cezaevinden cenaze aracı ile çıkarıldı.

HDP’nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de bianet’e yaptığı açıklamada, Beçet’in yaşamına son vermeden önce bir mektup bıraktığını söyledi.

Gülüm, Beçet’in mektupta, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı yapılan açlık grevlerine sessiz kalınmasını protesto etmek amacıyla yaşamına son verdiğini yazdığı bilgisini paylaştı.

Cenazeye polis el koydu, Antep’e gönderiliyor

6 yıldır cezaevinde olan Ayten Beçet’in babası Sabri Beçet, kızının cenazesinin İstanbul Yenibosna’da bulunan Adli Tıp Kurumu’nda tutulduğunu aktardı.

Ayten Beçet’in cenazesinin yapılacak olan işlemlerin ardından ailesi tarafından Antep’e götürülmesi bekleniyordu.

Ancak Beçet’in cenazesine polisin el koyduğu belirtildi. Cenazeyi almak için Antep’ten yola çıkan Beçet ailesini arayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Başsavcılığı’nın emriyle cenazeyi saat 20.40 uçağıyla Antep Havalimanı’na gönderileceğini iletti.

Ankara’ya ulaşan aile ise Antep’e geri dönüyor.

Anne Beçet: Kaç aydır insanlar açlık grevinde, ne zaman görecekler?

Öte yandan Ayten Beçet’in annesi Fatma Beçet, Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada kızı ile son olarak geçtiğimiz Perşembe günü telefon görüşmesi yaptıklarını aktardı.

“Açlık grevindeki arkadaşlarına o bakıyordu. Açlık grevinde değildi. Telefonda bana ‘Siz dışarıda bir şey yapmayın. Ben burada bir şey yapacağım’ dedi. Ama dediğini anlayamadım. Bana ‘açlık grevinde olan arkadaşların yanına neden gitmiyorsunuz?’ diyerek kızmıştı.”

Kızının cezasının bitmesine 1 yıl 8 ay kaldığını belirten anne Beçet, “Yeter artık Öcalan üzerindeki tecridi bitirsinler. Bu savaş bitsin. Ölümlerin yaşanmasını istemiyoruz. Yeter artık ölümler son bulsun. Benim yüreğim yandı, başka annelerin yüreğinin yanmasını istemiyorum. Anneler artık bu savaş için ayağa kalkıp ‘yeter’ desin. Bizim tek isteğimiz barıştır” dedi ve şunu sordu:

“Kaç aydır insanlar açlık grevinde artık ne zaman görecekler?”

Zülküf Gezen de yaşamına son vermişti

17 Mart’ta Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklu Zülküf Gezen de tecridi protesto etmek için yaşamına son vermiş, cenazesi Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verilmişti.


Açlık grevleri: Zülküf Gezen’in cenazesi polis tarafından alıkonularak defnedildi


Açlık grevleri

HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in 136 gün önce başlattığı ve 1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
Zeynep Öztürk boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürüldü
Next post
İstanbul'da yarın bazı yollar kapalı olacak