Ana SayfaDünyaBritanya Parlamentosu’nda Brexit anlaşması 3’üncü kez reddedildi

Britanya Parlamentosu’nda Brexit anlaşması 3’üncü kez reddedildi

HABER MERKEZİ – Britanya Parlamentosu, Avrupa Birliği ile varılan ve ülkenin birlikten ayrılmasının koşullarını belirleyen anlaşmayı üçüncü kez reddetti.

Britanya Parlamentosu’nda, Avrupa Birliği (AB) ile varılan ve ülkenin birlikten ayrılmasının (Brexit) koşullarını belirleyen anlaşma bir kez daha oylandı.

Oylamada 286 milletvekili “Evet”, 344 milletvekili ise “Hayır” oyu kullandı.

Böylece Britanya Parlamentosu, Brexit anlaşmasını üçüncü kez reddetmiş oldu.

Anlaşma daha önce de Ocak ayında 230, bu ay ise 149 oy farkla reddedilmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre üçüncü kez reddedilen taslak anlaşmada, serbest dolaşımın sona ermesi ve AB ile Britanya arasında “tek gümrük bölgesinin” kurulması, ülkenin AB’den ayrılmasının ardından 21 aylık bir geçiş sürecine geçilmesi öngörülüyordu.

Daha önceki iki oylamada ise taslak metinle birlikte oylanan ancak son oturumda oylamaya sunulmayan siyasi deklarasyonda ise Britanya-AB ilişkilerinin geleceğine dair düzenlemeler yer alıyordu.

Britanya Parlamentosu’nda Pazartesi günü de milletvekillerinin çoğunun desteğini alabilecek alternatif bir Brexit planının tespit edilebilmesi için çeşitli oylamalar yapılacak.

May: Çok ciddi sonuçları olacak

Britanya Başbakanı Theresa May, oylamadan sonra yaptığı konuşmada anlaşmanın bir kez daha reddedilmesinin “çok ciddi sonuçları” olacağını söyledi.

May, Britanya’nın 12 Nisan’da “yasal yükümlülük” olarak AB’de ayrılacağını ve bunun da anlaşma olmadan gerçekleşmesini önlemek amacıyla yeni bir yasal düzenleme yapmak için yeterli zamanın kalmadığı anlamına geldiğini belirtti.

AB’den 10 Nisan’da Brexit Zirvesi kararı

Diğer yandan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise üye ülke liderlerini 10 Nisan’da zirve toplantısına çağırdı.

Avrupa Komisyonu da Britanya’nın 12 Nisan’da AB’den anlaşma olmadan ayrılmasının “muhtemel” olduğunu bildirdi.




Önceki Haber
Seçime 1 kala: İstanbul'daki ev baskınlarında 53 gözaltı
Sonraki Haber
ON’lar | Kızıldere Katliamı’nın üzerinden 47 yıl geçti