Ana SayfaDünyaBritanya Parlamentosu’nda Brexit anlaşması yine reddedildi

Britanya Parlamentosu’nda Brexit anlaşması yine reddedildi

HABER MERKEZİ – Britanya Parlamentosu, AB ile varılan ve ülkenin birlikten ayrılmasının koşullarını belirleyen anlaşmayı bir kez daha reddetti.

Britanya Parlamentosu’nda, Avrupa Birliği (AB) ile varılan ve ülkenin birlikten ayrılmasının (Brexit) koşullarını belirleyen anlaşma bir kez daha oylandı.

Oylamada 242 milletvekili “Evet”, 391 milletvekili ise “Hayır” oyu kullandı.

Böylece Britanya Parlamentosu, Brexit anlaşmasını ikinci kez reddetmiş oldu.

Parlamentonun 149 oy farkla reddettiği anlaşma, Ocak ayında da 230 oy farkla (202’ye karşı 432 oyla) reddedilmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Britanya Parlamentosu, bu akşam ülkenin 29 Mart’ta AB’den anlaşma olmadan ayrılıp ayrılmamasını oylayacak.

May: AB, 2’nci referandumu isteyip istemediğimizi öğrenmek isteyecektir

Başbakan Theresa May son oylama sonrası yaptığı konuşmada, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin milletvekillerinin AB’den anlaşma olmadan ayrılıp ayrılmama konusunda hür iradeleriyle oy kullanacaklarını söyledi.

May, Britanya Parlamentosu’nun AB’den anlaşma olmadan ayrılmayı reddetmeleri halinde bu kez Perşembe günü yeni bir oylama yapılacağını, milletvekillerine Brexit’in ertelenmesine destek verip vermediklerinin sorulacağını belirtti.

Theresa May konuşmasında, Brexit’in ertelenmesinin önlerindeki sorunu çözmeyeceğini de söyledi, “AB, Britanya’nın Brexit sürecini tamamlayacağını mı, yoksa ikinci bir referandum mu istediğini öğrenmek isteyecektir” dedi.

Corbyn: Belki de genel seçime gitmeliyiz

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise Britanya Parlamentosu’nun müzakere edilecek bir öneri üzerinde anlaşması gerektiğini, kendi önerilerini yeniden parlamentoya sunacaklarını söyledi ve ekledi: “Belki de genel seçime gitmeliyiz.”

İşçi Partisi, Britanya’nın anlaşma olmadan AB’den ayrılmasına karşı çıkıyor, ülkenin öncelikle AB’yle gümrük birliğini sürdürmesini ve tek pazarda kalması gerektiğini savunuyor.

AB: Oylama sonucu anlaşmasız bir Brexit olması ihtimalini güçlendirdi

AB’den oylamaya ilk tepki ise birliğin Brexit başmüzakerecisi Michel Barnier’den geldi.

Barnier, “Britanya’nın AB’den anlaşma olmadan ayrılmasına yönelik hazırlıklarımız her zamankinden de fazla önem kazandı” dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da sözcüsü aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Britanya Parlamentosu’nda anlaşmanın reddedilmesinden üzüntü duyduğunu kaydetti. Açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“AB olarak, bir anlaşmaya varabilmek için elimizden geleni yaptık. AB tarafından Aralık’ta, Ocak’ta ve dün verilen ek güvenceler göze alındığında, bu konuda daha fazla ne yapabileceğimizi düşünmek zor. Eğer bu çıkmazın bir çözümü varsa, bu Londra’dan gelmeli.”


Brexit anlaşması Britanya’da parlamento tarafından reddedildi




Önceki Haber
HDP Diyarbakır il binasına baskın: Açlık grevcilerinden dördü tutuklandı
Sonraki Haber
Önder: Güven’i yaşatmak zorundayız