Ana SayfaDünya‘Yasa korkunç’: Brunei’de LGBTİ’lere ‘taşlanarak öldürülme’ cezası getirildi

‘Yasa korkunç’: Brunei’de LGBTİ’lere ‘taşlanarak öldürülme’ cezası getirildi

HABER MERKEZİ – Brunei, eşcinsel ilişki yaşayan LGBTİ’lerin taşlanarak öldürülmesini ve kırbaçlanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Güneydoğu Asya krallığı Brunei’de, eşcinsel ilişkiye taşlanarak öldürülme (recm) cezası getirildi.

LGBTİ’lere yönelik getirilen bu homofobik yasa 3 Nisan’dan itibaren geçerli olacak.

bianet’in The Guardian’dan aktardığı habere göre şeriat hükümlerince düzenlenen yeni ceza yasasında eşcinsel ilişki yaşayanların bir eli veya bir ayağının kesilmesi de cezalar arasında.

Ayrıca ölüm cezaları ‘bir grup Müslüman’ tarafından olay yerinde izlenecek.

LGBTİ olmak yıllardır ‘suç’

Son yıllarda daha radikal bir İslam şekli benimseyen Brunei, ilk kez 2014 yılında, sıkı cezalar uygulayan İslami hukuk sistemi olan şeriat yasasını getireceğini açıklamıştı. Bu, kişisel zenginliği yaklaşık 20 milyar dolar olan dünyanın en zengin liderlerinden biri olan ve 1967’den beri tahtta olan Brunei Sultanı’nın talimatıydı.

1984’e kadar Britanya sömürgesi altında olan ülkede, sömürge yönetiminden bu yana LGBTİ olmak ‘yasadışı’ görülüyordu ancak yeni yasayla birlikte cezaevi cezası yerini ölüm cezasına bıraktı.

‘Bunu yasallaştırmak korkunç’

Uluslararası Af Örgütü, Brunei’yi yeni cezaların uygulanmasını “derhal durdurmaya” çağırdı. Uluslararası Af Örgütü’nün Brunei araştırmacısı Rachel Chhoa-Howard, “Bu tür acımasız suçları yasallaştırmak kendi başına korkunçtur” dedi.

Brunei’de alkol, zaten yasaklanmış durumda ve evlilik dışı çocukları olan ve Cuma günü namaz kılmayanlar da para ve hapis cezasına çarptırılıyor.

Previous post
Ekonomide kötümserlik sürüyor 
Next post
Özgür Gündem davasında Züleyha Yılmaz hakkında yakalama kararı