Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu’ndan S-400 ve Patriot açıklaması

Çavuşoğlu’ndan S-400 ve Patriot açıklaması

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, hava savunma sistemleri alımına ilişkin yaptığı açıklamada Rusya’dan S-400’ün alımının iptal edilmesinin mümkün olmadığını belirtirken, Patriot konusunda ise ABD ile müzakerelerin başladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve Rusya’dan alınması planlanan hava savunma sistemleri ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Eskişehir’in yerel televizyonu Kanal 26’da konuşan Çavuşoğlu, Rusya’dan S-400 S-400 hava savunma sisteminin alımının iptal edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

S-400’lerle ilgili müzakerelerin bittiği ve anlaşmanın imzalandığını ifade eden Çavuşoğlu, “Şimdi bu yılın sonuna doğru sonbaharda teslim edilecek. Biz Patriot alamadığımız için S-400’ü aldık” dedi.

ABD ile Patriot alımı konusunda müzakerelerin başladığını da dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar Patriot konusunda, en son yaklaşık 2 yıl önce gönderdiğimiz mektuba olumlu bir cevap geldi Amerikalılardan ve müzakereler başladı.”

Bir kez daha “Müttefiklerimizden alamadığımız için S-400 aldık” diyen Çavuşoğlu, sözleri şöyle sürdürdü:

“Şimdi Amerikalılar Patriot satabileceklerini söylediler ve heyetlerimiz müzakere ediyor. Şimdi Amerika bunu söylüyor ama bizim için önemli şeyler var. Birincisi fiyat. İkincisi teslim süresi. Üçüncüsü ileride ortak üretim ya da teknoloji transferi olacak mı, olmayacak mı? Teslim süresiyle ilgili itirazımıza, özellikle bir sistem için Amerika, şu anda bir tane sistemi daha önce verebileceklerini söyledi. Bu iyi.”

Bloomberg: Türkiye, ABD’nin Patriot satış teklifini reddetti

Çavuşoğlu’nun “Patriot konusunda müzakereler başladı” açıklamasından kısa bir süre önce ise Bloomberg’den, Türkiye’nin ABD’nin Patriot satış teklifini reddettiğine ilişkin bir iddia gelmişti.

Bloomberg, Türkiye’den iki üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD’nin S-400’lerin satın alınmasının iptal edilmesi karşılığında 2019’un sonuna kadar Patriot satma teklifinin Türkiye tarafından reddedildiğini aktarmıştı.

Habere göre ilk teklif 15 Şubat’tan önce yapılmış. Sonrasında daha hızlı teslim için fiyat artırılmış. Ancak teklifte, Türkiye’nin öncelikleri arasında olan teknoloji transferi yoktu. Bu sebeple teklif kabul edilmemiş ve görüşmeler durma noktasına gelmiş.

“ABD ile S-400 krizinde keskin viraj”

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alacak olması konusunda Washington yönetiminin, Ankara’ya savunma sanayisini hedef alacak yaptırımlarda bulunabileceği öne sürülüyor.

Söz konusu yaptırım iddiası Hürriyet’in eski Washington temsilcisi Cansu Çamlıbel’den gelmişti. İlgili habere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


“ABD ile S-400 krizinde keskin viraj”