Ana SayfaDünyaCezayir’de protestolar: Buteflika ‘erken seçim’ vaat etti, bazı partiler boykot hazırlığında

Cezayir’de protestolar: Buteflika ‘erken seçim’ vaat etti, bazı partiler boykot hazırlığında

HABER MERKEZİ – Cezayir’de Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın 5. kez başkanlığa aday olacağını duyurması sonrası başlayan protestolar devam ederken, Buteflika adaylıktan vazgeçmiyor. Gelen tepkiler üzerine Buteflika yaklaşan seçimlerin ardından yakın bir tarihte erken seçime gidileceği vaadinde bulundu, ancak bu karar da tepkiyle karşılandı, hatta kimi partiler seçimleri boykot edeceğini açıkladı.

Kuzey Afrika ülkelerinden Cezayir’de 82 yaşındaki Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın, bir dönem daha görevde kalmak için Nisan ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olacağını açıklamasıyla 22 Şubat’ta başlayan protestolar sürüyor.

Son olarak dün akşam, başkent Cezayir ile Oran, Konstantin ve Buyra kentlerinde binlerce kişi sokağa çıktı.

Dünkü protestolar, Buteflika’nın devlet televizyonundan okunan açıklamasının ardından geldi.

Görevi ‘erken bırakma’ vaadi

Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika

Bir süredir yurt dışında bulunan Buteflika, söz konusu mektubunda, önümüzdeki ay düzenlenecek seçimlerde kazanması halinde görev süresi sonlanmadan erken seçimler için hazırlık yapılacağı vaadinde bulundu.

Devlet Başkanı, kapsayıcı bir ulusal konferans organize edileceğini ve kendisinin katılmayacağı seçimler için yeni tarih belirleneceğini söyledi.

Ancak Buteflika’nın bu vaadi de tepkiyle karşılandı ve birçok kentteki eylemler devam etti.

Kültür ve Demokrasi için Seferberlik Partisi (DPC) Genel Başkan Yardımcısı Reda Budraa, “Bu gösteriler Cezayir toplumunun saf olmadığını gösteriyor. Başkan Buteflika, yakın bir gelecekte görevi bırakmaya hazır olduğunu söylediğinde ona inanmıyoruz. Bu, rejimin zaman kazanmak için yaptığı yeni bir manevra” diye konuştu.

Ayrıca DPC’nin yanı sıra muhalefet partileri konumundaki İşçi Partisi ve Barış Toplumu Hareketi, seçimi boykot edeceklerini duyurdu.

Yeni Nesil Partisi’nden Walid Haddad ise, Arap Baharı’nın başladığı Tunus’a atıfta bulunarak, “İktidarı şiddet olmadan terk etme şansı vardı. Şimdiyse rejim halkın kitlesel hareketiyle devrilecek. Onun tutumu bana (eski Tunus Cumhurbaşkanı Zine El Abidine) Ben Ali’nin iktidarda kalma çabasını hatırlatıyor” dedi.

Cezayir’deki durum ne?

İşsizlik oranının yüksek olduğu ve büyük sosyal sorunlar yaşandığı Cezayir’de yolsuzluk da çok yaygın.

Devlet Başkanı Buteflika, 2011 yılında yaşanan “Arap Baharı”nın ardından reform sözü vermişti. Ancak insan hakları örgütleri Cezayir’de medya ve muhalefet üzerinde ağır bir iktidar baskısı olduğunu söylüyor.

Devlet Başkanlığı’na beşinci kez aday olan Buteflika, 2013 yılında felç geçirmişti. Ancak Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, tekerlikli sandalye kullanan Abdülaziz Buteflika’nın sağlık sorunlarının, bir dönem daha devlet başkanlığı görevinde bulunmasının önünde bir sorun teşkil etmediği görüşünde.

Muhalifler ise Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika’nın perde arkasında devlet işlerini yönettiği ve bu görevi ileride resmen devralacağını söylüyor.


Gazete Karınca, Al Jazeera



Önceki Haber
İzmir'de Ayyuş Çetin bir erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
HDP'li eski vekile 1 yıl 6 ay hapis cezası