Ana SayfaÇeviriChomsky’den Butler’a: 1800 akademisyenden ‘Barış Akademisyenleri’ için çağrı

Chomsky’den Butler’a: 1800 akademisyenden ‘Barış Akademisyenleri’ için çağrı

HABER MERKEZİ – Noam Chomsky, Şeyla Benhabib ve Judith Butler gibi isimlerin yanı sıra Nobel ödüllü beş kişinin de aralarında yer aldığı 1800 bilim insanı*, ‘Barış Akademisyenleri’ne yönelik yargılamaları kınayarak akademideki ihraçlarda ‘işbirlikçi konumundaki’ kurum ve üniversitelerle ilişkilerin dondurulması dahil olmak üzere harekete geçme çağrısı yaptı. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler nezdindeki Türkiye’nin daimi temsilcileri, Türkiye’nin New York’taki Büyükelçisi ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, YÖK Başkanı Yekta Saraç, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik yazılan çağrı metninin tamamını yayınlıyoruz.


Çeviri: Tolga Er


Dünya genelindeki akademik toplulukların üyeleri olarak İstanbul’daki Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Füsun Üstel’in 15 ay hapis cezasına çarptırılmasını şiddetle kınıyoruz. Prof. Füsun Üstel “terör örgütü propagandası yapmak” (Terörle Mücadele Kanunu 7/2, Kanun Numarası 3713) ile suçlanıyordu, çünkü o ve Türkiye’deki 2 bini aşkın diğer akademisyen, ülkenin Kürt bölgelerindeki askeri harekatı eleştiren, Barış için Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisine imza atmıştı. Prof. Füsun Üstel geçen sene cezaya çarptırıldı, ancak bu kararı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmektense karara itiraz etti ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi kararı 1 Mart 2019 tarihinde onadı.

Barış için Akademisyenler’in bugüne dek yapılan 1387 duruşması sonucunda 141 akademisyenin davasında karar verildi. Bu akademisyenlerden 102’sine 15 ay, 15 akademisyene 27 ay, 14 akademisyene 22 ay, 5 akademisyene 18 ay ve 5 akademisyene 25 ay veya daha fazla hapis cezası verildi. Bu kararlardan 37’sine itiraz edildi, Prof. Füsun Üstel hakkında açıklanan karar ilkiydi ve bu tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. Diğer 124 akademisyen şimdilik ilk duruşmasını bekliyor.

Biz, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan Barış için Akademisyenler hakkındaki tüm davaların derhal durdurulması için Türkiye hükümetine çağrıda bulunuyoruz.

Yetkililere derhal Prof. Füsun Üstel ile hükümete beyanda bulunan ve kendilerine hapis cezası verilen diğer 140 akademisyen hakkındaki kararın düşürülmesi çağrısı yapıyoruz.

İfade özgürlüğü ve akademik özgürlüğünü kullandıkları için Türkiye’de rejim tarafından hedef alınan akademisyenler ve öğrencilerle dayanışmamızı ifade ediyor ve akademik özgürlüğü bilerek hedef alan işbirlikçi yüksek eğitim kurumları ile üniversitelerle işbirliğinin dondurulması dahil olmak üzere akademisyenlerden onlara destek vermesi için her türlü aracı kullanma çağrısı yapıyoruz.


*Destekleyen kurumlar

Çağrı metnine aralarında Nobel ödüllü akademisyenler Roald Hoffmann, Claude Cohen-Tannoudji, Torsten Wiesel, Sir Anthony J. Leggett, Jack W. Szostak’ın da bulunduğu bin 800 bilim insanının yanı sıra şu kurum ve gruplar destek verdi:

Research Institute on Turkey, Academic Solidarity Network, Forum Transregionale Studien, Article 19, Global Freedom of Expression, Columbia University, Academics for Peace – North America, Academics for Peace – United Kingdom, California Scholars for Academic Freedom, PEN International, National Writers Union – UAW Local 1981/AFL-CIO, English PEN, PEN America, Dansk PEN.

İmzacıların listesinin tamamına ve metnin İngilizce haline buradan ulaşabilirsiniz.


Bilginin suçlaştırılması – Judith Butler




Önceki Haber
Son 2 gün: Yerel seçime giderken kim ne diyor, neler oluyor?
Sonraki Haber
Murat Özyaşar’ın “Sarı Kahkaha”sı Kürtçede