Ana SayfaÇalışma YaşamıCHP’den 8 Mart raporu: 2018’de 120 kadın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

CHP’den 8 Mart raporu: 2018’de 120 kadın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – CHP’li Veli Ağbaba’nın 8 Mart için kadın işçilere dair hazırladığı rapora göre, 2018 yılında 120 kadın işçi yaşamını yitirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın işçilere dair bir rapor hazırladı.

Ağbaba, Türkiye’deki kadınların bu yıl 8 Mart’ı işsizliğin, iş yerlerinde sömürünün ve iş cinayetlerinin kıskacında karşıladığını ifade etti.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre raporda, 2018 yılında en az 2 bin işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği, bunların arasında 120 işçinin de kadın olduğu belirtildi.

3 yılda 334 kadın işçi yaşamını yitirdi

2019 yılının Ocak ve Şubat aylarında ise iş cinayetlerinde yaşamını yitiren kadın işçi sayısı 20 olarak kayıtlara geçti.

2017 yılında en az 116 kadın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, 2016 yılında ise en az 98 kadın işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Son üç yılda iş cinayetlerinde toplam 334 kadın yaşamını yitirdi.

Türkiye’de resmi sendikalaşma oranının yüzde 14’lerde olduğu belirtilen raporda, asıl oranın ise yüzde 11 civarında olduğu kaydedildi.

Kadınların yüzde 93’ü sendikasız

Türkiye’de çalışan her 100 işçiden yalnızca 11’inin sendikaya üyeliği bulunuyor. Kadın işçilerin ise neredeyse yüzde 93’ü sendikasız olarak çalışıyor.

Yani Türkiye’de her 100 kadın işçiden yalnızca yedisinin sendika üyeliği bulunuyor.

Kadın işçilerin yüzde 26’sının güvencesiz olarak çalışmak zorunda bırakıldığı belirtilen raporda, kadınların çalışma yaşamındaki en büyük sorunların; uzun çalışma süreleri, düşük ücretler ve iş yerlerinde uğradıkları ayrımcılıklar olduğu kaydedildi.

Kadın işçilerin büyük bir bölümü ise iş yerlerinde mobbinge ve psikolojik baskıya maruz kalıyor.

Kadın işsizliğinde artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yer verilen rapora göre kadın işsizliği Kasım 2017’ye göre 1,3 puan artarak 13,4’ten 2018 Kasım ayında 14,7 olarak gerçekleşti.

Tarım dışı kadın işsizliği yüzde ise 18,4’e yükselmiş durumda. Çalışma çağında bulunmasına karşın ne istihdam ne de eğitimde olan kadınların oranı ise yüzde 33’lere yaklaşmış durumda.

TÜİK verilerine göre 15 yaşın üzerindeki Türkiye’de her 100 kadından sadece 29,3’ü çalışıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de üniversite mezunu kadınların yüzde 17,4 işsiz olduğu vurgulanan raporda, “Sonuç olarak kadınlar AKP iktidarı döneminde istihdamdan dışlanmış, işsizliğe mahkum edilmiştir” denildi.

Krizde önce kadınlar işten çıkarılıyor

Ekonomik krizin iş yaşamında ilk önce kadınları işten çıkardığına değinilen raporda, kadınların öncülüğünde süren işçi direnişleri hatırlatıldı.

“Flormar’da 100’den fazla kadın işçi sendika hakkı için bu yıl 8 Martı direnişle karşılamaya hazırlanmaktadır. Aydın’da yer alan Sibaş fabrikasında sendika üyesi oldukları gerekçesi ile işten atılan ve direnen kadın işçiler yine bu yıl 8 Martı emekleri ve gelecekleri için direnişle karşılamaya hazırlanmaktadır.”

Previous post
Game of Thrones’un son sezonundan fragman
Next post
Açlık grevleri sürüyor: "Talep net, muhatap devlet"