Ana SayfaDünyaÇin’de bir kadın gotik makyajı nedeniyle metroya alınmadı, protestolar başladı

Çin’de bir kadın gotik makyajı nedeniyle metroya alınmadı, protestolar başladı

HABER MERKEZİ – Çin’de bir kadın gotik makyajı nedeniyle “diğer yolcuları rahatsız edeceği” gerekçe gösterilerek metroya alınmadı. İnternet üzerinden yaşadıklarını açıklayan kadını destekleyenler gotik makyajlı fotoğraflarını paylaşarak ayrımcılığı protesto etti.

Çin’in Guangzhou kentinde bir kadın, 10 Mart tarihinde metro güvenliği tarafından durdurularak, yolculuk edebilmesi için gotik tarzdaki makyajını silmesi gerektiği söylendi.

BBC’den Kerry Allen’ın haberine göre ismi açıklanmayan kadın, yaşadıklarını Sina Weibo sitesinde anlattı.

“Kadın görevli müdürünü çağırdı. Makyajımın sorunlu ve gerçekten berbat olduğunu söyledi. Benden makyajımı silmemi istediler. Bu platformu kullanarak yetkililere meydan okuyorum hangi yasalar beni durdurma ve zamanımı harcama hakkını size veriyor?”

Gotik tarzda giyinenlerle ilgili bu ve buna benzer başka olaylar da yaşanınca Weibo sitesi kullanıcıları, yaşananları protesto etmek için #ASelfieForTheGuangzhouMetro (Guangzhou metrosu için bir selfie) etiketi altında gotik makyaj ve giysiler içinde kendi fotoğraflarını paylaşmaya başladı.

Chunmeng Dingzhi isimli bir kullanıcı “Metroda pek çok korkunç deneyim yaşadım ama hiçbir çocuğu korkutmadım” dedi.

Qin-2Y isimli bir kullanıcı ise “2019’da kızlar kendi saç modelleri ve makyajları hakkında karar verme haklarına sahipler. Yabancıların onayına ihtiyaçları yok” diye konuştu.

NetEase medya sitesi de 2018 yılında aynı metroda iki olay daha yaşandığını ortaya çıkardı.

Metro işletmesinden özür

Protestolar üzerine bir açıklama yapan Guangzhou metro işletmesi olayla ilgili özür diledi. Yürütülen soruşturma sonucunda personelin durumu uygunsuz biçimde ele aldığına karar verildi.

İlgili çalışanın görevine geçici olarak son verildiği ve bu kişinin eğitim alacağı açıklandı.

Ancak bu durumun bir ilk olmadığını savunanlar, istedikleri tarzda giyinebilecekleri konusunda özgür olduklarını savunarak bu durumu sosyal medyadan protesto etmeye devam ediyor.

Gotik kültürü ve tarzı

1980’lerde Britanya’da başlayan gotik alt kültürü gotik rock ve post-punk müzik dinleyecilerinin arasından çıktı.

Gotik kültürü müzik, estetik ve moda zevklerini de etkileyebiliyor.

Gotik tarzında 19. yüzyıl modasını andıran koyu renk giysiler ve siyah ağırlıklı makyaj kullanılıyor.