Ana SayfaDünyaDemirtaş dosyası AİHM Büyük Daire’de görülecek

Demirtaş dosyası AİHM Büyük Daire’de görülecek

HABER MERKEZİ – AİHM, Türkiye’nin ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 20 Kasım 2018’de açıklanan karara yönelik yaptığı temyiz başvurusunu kabul etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı itiraz ile Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul etti.

İtirazlar, mahkemenin belirleyeceği bir tarihte Büyük Daire tarafından incelenecek, taraflardan itiraz ettikleri bölümlerle ilgili ek savunma talep edilecek.

Büyük Daire yargıçları karar vermeden önce davayla ilgili duruşma düzenleme yetkisine de sahip. Bu karar ileri bir aşamada alınıyor.

Genel olarak Büyük Daire önündeki süreç 12-18 ay arası sürüyor. Büyük Daire tarafından alınan kararlar nihai olma özelliği taşıyor. Bu kararlara itiraz hakkı bulunmuyor.

Ne oldu?

AİHM, 20 Kasım 2018 tarihinde açıkladığı kararla, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara rağmen halen Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan Selahattin Demirtaş, AİHM’in kendisi hakkında verdiği kararının aleyhteki maddelerini AİHM Büyük Dairesi’ne taşımak için başvuruda bulunmuş, Türkiye’nin kararı uygulamamasına ilişkin hüküm kurulmasını talep etmişti.

Ankara’dan yapılan temyiz başvurusunda ise “Başvuranın tutukluluğunun makul süreyi aşması nedeniyle serbest seçim hakkının ihlal edildiği” ve “Görünürün dışında gizli ve siyasi bir amaçla tutukluluğunun devam ettirildiği” yönündeki kararlar gündeme getirilmişti.

Yapılan başvuruda, “Davanın başvuranın kimliği bakımından yüksek profilli bir dava niteliği taşıması ve bu tür davaların AİHM yerleşik uygulamalarına göre Büyük Daire tarafından incelenmesi gerektiği” ifadelerine yer verilmişti.

Demirtaş’ın avukatından açıklama

Konuya ilişkin açıklama yapan Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman da söz konusu gelişmeyi doğruladı.

Karaman, “Demirtaş/Türkiye kararı ile ilgili hem Sayın Demirtaş’ın, hem de hükümetin itirazlarını dikkate alan 5 kişilik yargıç heyeti, Davanın AİHM Büyük Dairede yeniden görüşülmesine karar vermiştir. Basında ‘hükümetin itirazı kabul edildi’ şeklindeki haberler manipülatiftir” dedi.


AİHM’in Demirtaş kararı: Serbest bırakılsın


Karınca, DW Türkçe, Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Türkiye'ye gelen Fransa Komünist Partisi yöneticileri gözaltına alındı
Sonraki Haber
Oyuncu Ümit Yesin hayatını kaybetti