Ana SayfaGüncel‘Devlete karşı gazetecilikle’ suçlanıyordu: Esra Solin Dal beraat etti

‘Devlete karşı gazetecilikle’ suçlanıyordu: Esra Solin Dal beraat etti

HABER MERKEZİ – ‘Devlete karşı gazetecilik’ yapmakla suçlanan gazeteci Esra Solin Dal, ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat etti.

Diyarbakır merkezli dokuz kentte gazeteci ve siyasetçilere yönelik başlatılan operasyon kapsamında polis baskınlarıyla gözaltına alınan 142 kişi arasında bulunan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Esra Solin Dal hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya hakkında “devlete karşı gazetecilik” dahil olmak üzere dört suçlama yöneltilen Dal ve avukatı Resul Tamur katıldı.

Hakkındaki suç isnatları sorulan Dal, kendisine isnat edilen tüm suçlamaların gazetecilik mesleği faaliyetleri olduğunu söyledi.

Haber kaynaklarından randevu talep etmesinin kendisine yönelik suçlamaya dönüştüğünü, toplumsal olayların yaşandığı haberleri takip ettiği, buralarda çekilen fotoğraflarının suçlama konusu yapıldığını ifade eden Dal, beraatını talep etti.

Dal’ın avukatı Resul Tamur da müvekkilinin yaptığı tüm faaliyetlerin gazetecilik faaliyeti olduğunu vurgulayarak, “Gizli tanık Firar, birden çok kişiye aynı suçu yüklemeye çalışmıştır. Bunun herhangi bir gerçekliği yoktur. Müvekkilimin katıldığı bir kısım olaylar yürüttüğü gazetecilik faaliyetleridir” dedi.

Oy birliğiyle beraat kararı

Esas hakkındaki mütalaasında, Dal’ın suçsuz olduğunu vurgulayan savcı ise söz konusu mütalaada şu ifadeleri kullandı:

“Her ne kadar sanık hakkında terör örgütü üyeliği iddiasıyla kamu davası açılmış ise de Yargıtay içtihatlarına göre bu suçtan mahkumiyet için süreklilik, yoğunluk, çeşitlilik kriterlerini karşılayan deliller olması gerektiğinden sanık hakkında bu delilleri karşılayan kriter bulunamamakta, sanığa ait tapelerde, örgütsel nitelikli konuşmaların geçmediği, yalnızca gizli tanık delili bulunmakta, tek başına bu delile dayanarak hüküm kurulamayacağından sanık hakkında yüklenen silahlı terör örgütüne üyelik suçundan CMK 223/2 maddesi gereğince karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur.”

Mahkeme heyeti, mütalaa doğrultusunda, Dal’ın üzerine atılı suçun sabit olmaması nedeniyle oy birliğiyle beraatına karar verdi.




Önceki Haber
3. Havalimanı davası: Üç işçi hakkında yakalama kararı
Sonraki Haber
Kemal Kurkut cinayetinin üzerinden 2 yıl geçti