Ana SayfaEkonomiDövize kaçış sürüyor: “TL için iyimser olmak zor”

Dövize kaçış sürüyor: “TL için iyimser olmak zor”

HABER MERKEZİ – Dolar/TL, ABD Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar faiz artırmayacağı yönündeki açıklamasına rağmen artan döviz talebi nedeniyle yükselişte. Reuters’a konuşan bir uzmana göre ABD-Türkiye ilişkilerindeki gerilim ve makroekonomik sorunlar nedeniyle “TL için iyimser olmak zor.”

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), faizlerin bu yıl boyunca mevcut seviyesi olan yüzde 2.25 ile yüzde 2.50 arasında kalacağı mesajı gelişmekte olan ülke para birimlerine destek oldu.

Türk Lirası’nda (TL) ise Fed kararları ilk etki olarak sert değer kazancına neden olsa da bu kazanımların neredeyse tamamı ortadan kalkmış durumda.

TL, ülkede 6 aydır aralıksız her hafta devam eden döviz alımlarının da etkisiyle dün dolar karşısında kazanımlarını koruyamayan tek gelişmekte olan ülke para birimi oldu.

Dolar/TL, Fed kararı öncesi 5.4850 civarında işlem görürken, karar sonrası gece saatlerinde 5.4069’a kadar gerilese de dün günü 5.46’nın hemen üzerinde tamamlayarak neredeyse Fed öncesi seviyelere yeniden yükselmiş oldu.

Kur bugün saat 10.23’de 5.4768 seviyesinde yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.2355’de bulunuyor.

‘İyimser olmak zor’

Dünya gazetesinin aktardığına göre uluslararası haber ajansı Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, TL için bugünlerde iyimser olmanın zor olduğunu söyledi.

Reuters’a yapılan değerlendirmeye göre yereldekiler her düşüşü yeni bir alım fırsatı olarak görüyor:

“Dolayısıyla bugünlerde TL açısından iyimser olmak çok zor. Teknik olarak dolar/TL’de aşağı yön mümkün olsa da özellikle lokallerin döviz talebine baktığımızda beklentilerdeki bozulma düzelmeden bir iyimserlikten bahsetmek oldukça zor. Çünkü yereller şu an her düşüşü yeni bir alım fırsatı olarak görüyorlar. Bunun için önce seçimlerin sonuçlanması gerekecek.”

Öte yandan TL’deki düşüşe neden olan başlıca gelişmeler şu şekilde sıralandı:

  • Ekonomideki makro gelişmeler
  • ABD-Türkiye arasındaki S-400 ve F-35 gerilimi
  • ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri’nde “İsrail egemenliğini tanıyacağız” açıklamasının bölgede yarattığı jeopolitik endişeler

TL’den kaçış: Kesintisiz artan dolar hesapları tarihi zirvede

“Ekonomide zor yıllar henüz bitmedi, sarsıntılar depreme dönüşebilir”

Golan Tepeleri: Trump’tan “İsrail’in egemenliğine” onay, Ankara ve Şam’dan tepki


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Golan Tepeleri gerilimi: Ne oldu, kim ne diyor?
Sonraki Haber
İranlı Kadın Ressamlar sergisi İstanbul'da