Ana SayfaDünyaEconomist’e göre ABD-Türkiye krizi yakın, yaptırımlar kapıda: “Asıl soru ne zaman başlayacağı”

Economist’e göre ABD-Türkiye krizi yakın, yaptırımlar kapıda: “Asıl soru ne zaman başlayacağı”

HABER MERKEZİ – S-400 füze savunma sistemleri nedeniyle gerilen Ankara-Washington hattındaki ilişkilere son sayısında yer veren Economist dergisine göre asıl soru, iki ülke arasında bir kriz yaşanıp yaşanmayacağı değil, nasıl ve ne zaman yaşanacağı.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması Britanya merkezli haftalık Economist dergisinin son sayısında kendine yer buldu.

Economist’e göre S-400 nedeniyle gerilen ABD-Türkiye ilişkileri krize dönebilir, hatta Türkiye karşısında ABD yaptırımlarını bulabilir.

‘Bu anlaşmazlık ilk olmaz’

BBC Türkçe’de aktarılan dergideki yazıda dikkat çekilen gelişmelerden biri Ankara’dan yapılan “Bu anlaşma bitmiş bir anlaşmadır” açıklamaları ve NATO ile ABD’nin S-400 alımına karşı tutumu.

ABD’li rahip Andrew Brunson’ın tutukluluğu nedeniyle krize dönüşen ABD-Türkiye ilişkilerini ve Türk Lirası’nda (TL) yaşanan hızlı düşüşü hatırlatan dergi, “Bu anlaşmazlık ilk olmaz” diyor.

Dergi, iki S-400 bataryası için üzerinde anlaşılan 2 milyar 500 milyon dolarlık fiyatın çoğu rakip sisteme kıyasla daha hesaplı olmasına rağmen “Ancak bu, Türkiye’ye daha pahalıya patlayabilir” diyor ve şu hatırlatmada bulunuyor:

“Pentagon’a göre Türkiye, Amerika’dan 100 savaş uçağı alması öngörülen F-35 programından çıkarılma ve ‘CAATSA’ diye bilinen ve Rus savunma ve istihbarat sektörleriyle alışverişleri hedef alan bir yasa uyarınca ambargolara maruz kalma riskini alıyor.”

Dergi ayrıca çoğu uzmanın artık bir kriz yaşanıp yaşanmayacağını değil, nasıl ve ne zaman yaşanacağını sorguladığını belirtiyor ve şu ifadelere yer veriyor:

“Teoride, Amerika Türkiye’yi CAATSA’dan muaf tutabilir. Yetkililer bunun düşük bir olasılık olduğunu söylüyor. Bu sonbaharda bir teslim tarihi daha yaklaşıyor. İki F-35’in Türkiye’ye ulaşması öngörülüyor. İki NATO müttefiki bir çözüm bulamazsa, uçaklar asla Türk topraklarına inemeyebilir.”

Rusya ile ilişkiler

Yazıda dikkat çekilen bir diğer husus ise Ankara-Moskova hattındaki ilişkiler.

Dergi, bu konuda Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Emre Erşen’in “bunun özellikle Suriye konusunda Türkiye’nin Rusya’yla ilişkilerinde büyük sorunlara yol açabileceği” yönündeki görüşüne yer veriyor.




Önceki Haber
Kadın öğretmenlere topuklu ayakkabıyı yasaklayan müdür hakkında soruşturma
Sonraki Haber
Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Festivali'ne geri sayım başladı