Ana SayfaGüncelEski Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun’a 10 yıl hapis cezası

Eski Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun’a 10 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Yerine kayyum atanan Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun’un tutuklu yargılandığı davanın karar duruşması yapıldı. Altun’a 10 yıl hapis cezası verildi.

Yerine kayyum atanan Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun hakkında “örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla açılan davanın 11’inci duruşması Tunceli 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.

Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Altun’un Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada, avukat Reyhan Yalçındağ, Levent Kanat, Fatma Kalsen ve Mesut Beştaş hazır bulundu.

‘Yargılamam siyasidir’

Duruşmada ilk olarak söz alan Nurhayat Altun, 2 yıldan fazladır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu söyledi ve yargılanmasının hukuki değil siyasi olduğunu sözlerine ekledi.

Altun, yürüttüğü çalışma ve katıldığı tüm etkinliklerin parti çalışmaları olduğunu ve bunun da suç teşkil etmediğini kaydetti.

‘Tahliye edilmeli’

Ardından söz alan Avukat Reyhan Yalçındağ ise şunları söyledi:

“Müvekkilim Nurhayat Altun, 2014 yerel seçimlerinde Tunceli ilinden Belediye Meclis üyesi olarak seçilmiş; partisi DBP’nin tüzüğüne göre seçimlere belediye eş başkan adayı olarak katılmış ve yüksek oranda oy alarak seçilmiştir. Müvekkil ayrıca Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi’nin Türkiye adına daimi üyelerinden biridir.

İddianame ile kovuşturma aşamasında birçok lehe delil dosyaya girmiş olmasına rağmen, savcılığın esas hakkındaki mütalaasıyla iddianamenin neredeyse birbirinin aynı oluşu dikkat çekicidir. Savcılık makamı esas hakkında mütalaasında müvekkilin yasadışı örgüt yöneticiliğimden bahisle cezalandırılmasını talep etmiş olup, bu talep Anayasaya ve AİHS’ne tamamen aykırı olup beraat kararı verilmesi gerekmektedir.”

Yalçındağ, ayrıca suçlama konusu yapılan açıklamaların, açıklama ve toplanma özgürlüğü kapsamında olup, ceza konusu yapılmasının hem Anayasa’ya hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğunu belirtti.

10 yıl hapis cezası

Avukat Yalçındağ, Anayasa ve AİHS ihlallerinin devam etmemesi adına Altun’un tahliye edilmesini talep etti.

Ardından söz alan diğer avukatlar da yaptıkları savunmanın ardından Altun’tun tahliyesini yönünde talepte bulundu.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Altun’a “örgüt üyeliğinden” 10 yıl hapis cezası verdi.


Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir.
Previous post
Bitlis'te 18 köy ve mezrada sokağa çıkma yasağı
Next post
12 yaşındaki çocuk babası tarafından istismara maruz bırakıldı, annesi erkeği savundu