Ana SayfaGüncelFikret Başkaya hakim karşısındaydı: Bu gayri ciddi bir iddianame

Fikret Başkaya hakim karşısındaydı: Bu gayri ciddi bir iddianame

HABER MERKEZİ – Yazar Fikret Başkaya, bir yazısı nedeniyle hakkında açılan davanın ilk duruşmasında, “Terörü lanetleyen bir yazıda terör örgütü propagandası keşfedilmiş. Bu gayri ciddi bir iddianamedir ve mahkemenizi boş yere meşgul etmektedir” dedi.

Özgür Üniversite’nin bağlı olduğu Türkiye ve Orta-Doğu Forumu Vakfı Başkanı ve kurucusu, yazar Fikret Başkaya’ya “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Başkaya’nın, 7 Kasım 2016 tarihinde ozguruniversite.org sayfasında yayınlanan “Asıl Terör Devlet Terörüdür” başlıklı yazısı nedeniyle 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.

Fikret Başkaya hakkında açılan davanın ilk duruşması Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapıldı.

Duruşmaya katılan Başkaya, savunmasında dava konusu olan yazısının ifade özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiğini belirterek, “Birilerini düşüncelerinden dolayı cezalandırmak, başkalarını korkutmayı amaçlar” dedi.

Başkaya, iddianamedeki suçlama hakkında ise “Terörü lanetleyen bir yazıda terör örgütü propagandası keşfedilmiş. Bu gayri ciddi bir iddianamedir ve mahkemenizi boş yere meşgul etmektedir. Sayın savcı yazının neresinde terörü öven söylem bulmuştur. Bir örgütün propagandasını yapmak söz konusu değildir. Dava konusu yazıyı bahane ederek beni cezalandırmaya çalışmak beyhude bir çaba olur” diye konuştu.

Başkaya’nın avukatı Levent Kanat da suçlamanın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Kopyala yapıştır iddianameler artık alışkanlık haline geldi. Savcı bu yazıyı anlamamış” dedi ve şöyle devam etti:

“Yazıda Fransa, ABD, İsrail örnekleri de var. Sadece Türkiye örneklerini seçmiş. İddia makamının kendi öznel ve siyasal anlayışları ile bu yazıyı değerlendirmesi hukuka aykırıdır. Düşünce özgürlüğünün korunması hukukun zorunluluğudur. Bu dava ile hukuk devleti ciddi bir yara almıştır. Mahkemenizden bu iddianamenin iade edilmesini beklerdik. Müvekkilimin beraatını talep ediyorum.”

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, duruşmayı 10 Eylül’e erteledi.