Ana SayfaGüncelGabriel Garcia Marquez’in başyapıtı “Yüzyıllık Yalnızlık” diziye uyarlanıyor

Gabriel Garcia Marquez’in başyapıtı “Yüzyıllık Yalnızlık” diziye uyarlanıyor

HABER MERKEZİ – Nobel ödüllü gazeteci ve yazar Gabriel Garcia Marquez’in “çocukluk yıllarını edebi bir dille geride bırakmak” amacıyla kaleme aldığı başyapıtı “Yüzyıllık Yalnızlık” dizi olarak izleyicilerle buluşacak.

Nobel ödüllü Kolombiyalı gazeteci ve yazar Gabriel Garcia Marquez’in başyapıtı “Yüzyıllık Yalnızlık” diziye uyarlanıyor.

İlk olarak 1967 yılında yayımlanan ve bugüne kadar dünya genelinde 50 milyondan fazla satan “Yüzyıllık Yalnızlık” romanının haklarını satın alan çevrimiçi film ve dizi izleme platformu Netflix, dizi için hazırlıklara başladı.

“One Hundred Years of Solitude” adını taşıyacak dizi İspanyolca olacak ve büyük bölümü Marquez’in ülkesi Kolombiya’da çekilecek.

Yazarın oğulları Rodrigo Garcia ve Gonzalo Garcia Barcha da dizide başyapımcı olarak yer alacak.

“Zamanlama daha iyi olamazdı”

Marquez’in oğlu Rodrigo Garcia’ya göre filmin yapılması için gelen ilk teklif Netflix’ten değil.

Garcia, kitabın bir film süresi içine sığdırılamayacağını ve İspanyolcadan başka bir dilde anlamını yitireceğini düşündüğü için yıllarca gelen tekliflere sıcak bakmadığını belirtti.

Ancak artık dizilerin sinema kalitesine ulaştığını ve romanı hakkıyla ekranlara taşımak için uygun şartların oluştuğunu savunan Garcia, Netflix’i tercih etmelerini ise şöyle açıkladı:

“Yabancı dildeki dizi ve filmleri dünya çapındaki izleyicilerle buluşturma konusundaki başarısı düşünüldüğünde zamanlama daha iyi olamazdı. Bu macerada Netlix’i ve film yapımcılarını heyecanla destekliyoruz, son halini görmek için de sabırsızlanıyoruz.”

Marquez ve başyapıtı “Yüzyıllık Yalnızlık” hakkında

2014’teki ölümünün ardından Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un “Gelmiş geçmiş en büyük Kolombiyalı” ifadesini kullandığı bir isim Gabriel Garcia Marquez.

Latin Amerika coğrafyasında “Gabo” takma adıyla bilinen Marquez, büyülü gerçekçilikteki ustalığıyla tanınıyor.

Marquez, özellikle “Yüzyıllık Yalnızlık” ve “Kolera Günlerinde Aşk” romanlarıyla biliniyor.

Yazarın “Yüzyıllık Yalnızlık” adlı kitabı, “çocukluk yıllarını edebi bir dille geride bırakmak” amacıyla yazdığı bir eser. Marquez, bunu şöyle dile getiriyor:

“‘Yüzyıllık Yalnızlık’ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım.

‘Yüzyıllık Yalnızlık’ı iki yıldan daha kısa bir sürede yazdım, ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı. Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü olağan şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım. Bu romanı dikkat ve keyifle okuyan, hiç şaşırmayan sıradan insanlar tanıdım. Şaşırmadılar, çünkü ben onlara hayatlarında yeni olan bir şey anlatmamıştım, kitabımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız.”


Nobel ödüllü yazar Marquez’in arşivi ücretsiz olarak erişime açıldı


Gazete Karınca, Sputnik