Ana SayfaGüncel’Gezi’ iddianamesi kabul edildi, ilk duruşma 24 Haziran’da

’Gezi’ iddianamesi kabul edildi, ilk duruşma 24 Haziran’da

HABER MERKEZİ – Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında Osman Kavala ve Memet Ali Alabora’nın da bulunduğu 16 kişinin ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması istenen iddianame, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında 15 aydır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ve oyuncu Memet Ali Alabora’nın da bulunduğu 16 kişiyle ilgili yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.

İddianamenin, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği bildirildi.

Davanın ilk duruşmasının 24 Haziran’da yapılmasına karar verildi.

İddianame hakkında

657 sayfalık iddianamede tüm isimlerin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması isteniyor.

Ayrıca iddianamede, bazı kişilerin “mala zarar verme”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması”, “ibadethane ve mezarlıklara zarar verme”, “ateşli silahlar kanuna muhalefet”, “nitelikli yağma” ve “nitelikli yaralama” gibi suçlardan da değişen oranlarda hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede Alabora ve Kavala’nın yanı sıra Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, İnanç Emekçi, Mine Özerden, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ali Hakan Altınay bulunuyor.

Diğer yandan Memet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz Handan, Meltem Arıkan Hanzade, Hikmet Germiyanoğlu hakkında da yakalama kararı bulunuyor.

Haklarında suçlama yapılan kişilerin Gezi Parkı eylemlerine 2011’den itibaren hazırlık yaptıkları ve “tepe yönetim” oldukları iddia ediliyor.

Ayrıca eylemlerin asıl hedefinin ‘AKP’nin izlediği iç ve dış politikalar ile büyük alt yapı atılımları ve projeleri’ olduğu ileri sürülüyor.

Öte yandan iddianamede 746 müşteki bulunuyor. Müştekiler arasında dönemin bakanlar kurulu üyeleri ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.

Ne olmuştu?

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı.

Diğer yandan 16 Kasım 2018 Cuma günü düzenlenen operasyonla akademisyenler Prof. Dr. Betül Tanbay ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Genel Koordinatörü Asena Günal ve film yapımcısı Çiğdem Mater ile Meltem Aslan, sivil toplum çalışanları Yiğit Aksakoğlu, Filiz Telek, Bora Sarı, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş gözaltına alınmıştı.

16 Kasım gecesi ifade işlemlerinin ardından Hande Özhabeş, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı ve Meltem Aslan, 17 Kasım’da da Prof. Dr. Betül Tanbay, Yiğit Ekmekçi, Hakan Altınay, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel ve Çiğdem Mater serbest bırakılmıştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sivil toplum çalışmaları yapan Yiğit Aksakoğlu ise tutuklanmıştı.

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Gezi soruşturmasında, Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay ile şehir plancısı Tayfun Kahraman, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Parti Meclis Üyesi Ahmet Saymadi ve Haluk Ağabeyoğlu İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde 28-30 Kasım 2018 tarihlerinde ifade vermişti.

Previous post
Diyarbakır'ın 'Çocuk Dostu Kent' olması için hazırlanan belge yayınlandı
Next post
Yerel seçimlere doğru: 27 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?