Ana SayfaGüncelGüven 140 gündür açlık grevinde, Zizek’ten taleplere destek

Güven 140 gündür açlık grevinde, Zizek’ten taleplere destek

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 140’ıncı gününde. Güven’in yanı sıra 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürürken, dünyaca tanınan düşünür Slavoj Zizek “tecridin sonlandırılması” talebine destek verdi, “yeni bir barış diyalogunun başlaması Türkiye’ye bir bütün olarak demokrasi getirecek” dedi.

Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 140’ıncı gününde.

4 ayı aşkın zamandır eylemde olan HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Güven’in talebi PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması.

Aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentinde HDP üyesi Nasır Yağız’ın eylemi 127, Strasburg’da 14 kişi ile Galler’de İmam Şiş’inki 101’inci günde.

HDP Diyarbakır il binasında milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın başlattığı eylem de devam ediyor.

Cezaevleri

Cezaevlerinde 16 Aralık’ta açlık grevine başlayan tutuklular ise 102 gündür eylemde.

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri sürerken, dört tutuklu ‘tecridi protesto etmek için’ yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta da Zehra Sağlam Erzurum Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde ve son olarak 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.


Cezaevlerindeki ölümlerle ilgili hükümetten ilk açıklama


Tutukluların aileleri Adalet Bakanlığı önünde eylem yaptı

Fotoğraf: MA

Öte yandan tecridin kaldırılması talebiyle süresiz dönüşümsüz açlık grevine giren tutukluların yakınları, dün Ankara’ya gelerek Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüşmek istedi.

İstanbul’dan gelen sekiz tutuklu yakınının görüşme talebi randevuları olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Tutuklu yakınlarının açlık grevlerine ilişkin hazırladıkları dosyayı bakanlığa verme istekleri de kabul edilmedi.

Bunun üzerine tutuklu yakınları, durumu protesto etmek için oturma eylemi yaptı. 4 saat süren eylemin ardından ailelerin bina önünde yapmak istediği açıklamaya da polis tarafından izin verilmedi.

Zizek: Diyalog tek alternatif

Ayrıca dünyaca ünlü düşünür Slavoj Zizek taleplerin karşılanması için destek açıklamasında bulundu.

Slavoj Zizek

Yeni Özgür Politika’dan Derviş Çimen’e konuşan Zizek, “Leyla Güven’in ve dünya çapındaki binlerce insanın Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kalkması ve özgürlüğüne kavuşması taleplerini destekliyorum” dedi.

Diyalog kurmanın tek alternatif olduğunu söyleyen Zizek’e göre “yeni bir barış diyalogunun başlaması Türkiye’ye bir bütün olarak demokrasi getirecek.” Zizek’in açıklaması şöyle:

“Bugün Türkiye’de demokrasinin varlığından söz etmek mümkün değil. Rejim yalnızca gaddar ve baskıcı olarak betimlenebilir. Türkiye’de barış, eşitlik ve özgürlük isteyenler için Kürtlerle diyalog kurmaktan başka bir alternatif de olmuyor.

Böyle bir diyaloğa engel olmanınsa yıkımdan ve daha çok acıdan başka bir getirisi olmaz. Bundan dolayı açlık grevindeki Leyla Güven’in ve dünya çapındaki binlerce insanın Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kalkması ve özgürlüğüne kavuşması taleplerini destekliyorum. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kalkması ve yeni bir barış diyalogunun başlaması Türkiye’ye bir bütün olarak demokrasi getirecektir.”

Zizek’in yanı sıra Almanyalı yönetmen Peter Ott, Aalborg Üniversitesi’nden Susi Meret, araştırmacı yazar Dr. Tove Skutnabb-Kangas ve Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu eski üyesi Joaquim Arrufat Ibáñez de taleplerin karşılanması için Ankara’ya çağrıda bulundu.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini de talep ediyor.


Hükümete çağrı: “Açlık grevcilerinin talebi karşılansın, tecrit kaldırılsın”

Açlık grevleri: ‘Akil İnsanlar’dan hükümete acil çağrı




Önceki Haber
Oscarlı oyuncu Brie Larson'un ilk filmi: “Unicorn Store”
Sonraki Haber
Mahkemeden açlık grevindeki Güven için zorla getirme kararı