Ana SayfaGüncelGüven’in eylemi 114’üncü gününde, açlık grevleri yayılıyor

Güven’in eylemi 114’üncü gününde, açlık grevleri yayılıyor

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven’in Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi eylemi bugün 114’üncü gününde. Kendisine destek olmak amacıyla “Leyla ile dayanışan ve ses veren kadınlar” sloganıyla bir araya gelen kadınlara mesaj gönderen Güven, “İnanıyorum ki her gelen yeni gün, yeni 8 Mart’lar daha özgür günlerin müjdesi olacak” dedi. Ayrıca farklı cezaevlerinde 300’ü aşkın tutuklunun sürdürdüğü açlık grevi eylemleri, tüm cezaevlerine yayılıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, bugün itibariyle açlık grevi eyleminde 114’üncü güne girdi.

Güven, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 8 Kasım 2018 tarihinde başlattığı eylemini, 25 Ocak’taki tahliyesi sonrası evinde sürdürüyor.

Sağlık sorunları artan Güven, 13 Şubat’ta kusma ve göğüs sıkışması, nefes alıp vermede zorlanma ve aşırı dikkat dağınıklığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Kendine geldiğindeyse tıbbi müdahaleyi reddetmiş ve tekrar evine götürülmüştü.

Eylem tüm cezaevlerine yayılıyor

Diğer yandan Güven’le beraber cezaevlerinde ve yurt dışında başlatılan eylemler de sürüyor.

Yurt dışında HDP Erbil Temsilcisi Nasır Yağız’ın eylemi 101, Fransa’nın Strasbourg kentindeki 14 eylemcinin 75, Galler’de İmam Şiş’in 75, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın eylemi ise 46’ncı gününde devam ediyor.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin verilerine göre, farklı cezaevlerinde 331 tutuklu 16 Aralık’tan bugüne kadar farklı tarihlerde süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlamıştı.

Ancak son yapılan bir açıklama ile açlık grevi eylemlerinin 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayılacağı duyurulmuştu.

PKK ve PAJK’lı tutuklular adına Deniz Kaya tarafından yapılan açıklamada 1 Mart’la beraber süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerinin tüm cezaevlerine eş zamanlı yayılacağı belirtilmişti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre bugün itibariyle cezaevlerinde kaç tutuklunun daha açlık grevine başlayacağının önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Güven’den kadınlara: 8 Mart özgürlüğün müjdesi olacak

Öte yandan çok sayıda kadın, Leyla Güven’e destek olmak amacıyla “Leyla ile dayanışan ve ses veren kadınlar” sloganıyla bir araya geldi.

İstanbul’da düzenlenen toplantıda ilk olarak Güven’in kadınlara gönderdiği mesaj okundu.

“Merhaba sevgili kadınlar, öncelikle 8 Mart haftasındayız. Bütün dünya kadınlarının ve sizlerin 8 Mart direniş gününü kutluyorum ve inanıyorum ki her gelen yeni gün, yeni 8 Mart’lar daha özgür günlerin müjdesi olacak. 8 Mart’larda bizler kadınların yani toplumun taleplerini alanlarda haykıracağız. Her gün direnişi yükselterek kadının toplum içerisindeki haklarını ve hukukunu en üst seviyeye ulaştıracağız. Bundan hiç şüphemiz yok.

“Cezaevlerinde yüzlerce arkadaşımız da böyle diyor. Tarih boyunca demokrasinin özgürlüklerin artması kadının hak ettiği yere gelebilmesi için kadınlar birçok eyleme öncülük yapmışlardır. Ben de böyle bir eylemin öncülüğünü yapmaktan onur duyuyorum. Ben birçok kimlik taşıyorum ve çoğunu ben seçmedim. Ben kendim karar veremedim birçok konuda. Hayatıma dair bütün kararları kendim almadım. Örneğin feminist olmak kararını kendim aldım. Eylem kararını da kendim verdim. Kendi kafamda tasarlayarak her şeyi tek başıma adeta ilmek ilmek ördüm ve bu greve öyle başladım. Hala da ruhen kendimi iyi hissediyorum. Fiziğim zorlasa da beynim bana moral veriyor. Kendi kararımı kendim verdim.

“Sizlerin bir araya gelmesi çok değerli. Kadın mücadelesi çok anlamlıdır. Kadın ziyaretçiler bana ayrı bir coşku veriyor. O açıdan biz diyoruz ki bir kadın şiddet görüyorsa bütün kadınlar şiddet görüyordur. Bir araya gelen bütün yüreklere ve canlar sevgilerimi iletiyorum. Başarmaya çok yakınız. Kendimi şanslı hissediyorum değerli arkadaşlarım ve yoldaşlarımdan dolayı. Gelecek 8 Mart’larda olacağımızın umudunu taşıyorum. İyi ki ben de sizin arkadaşınız ve yoldaşınızım. Hoşçakalın.”

Kadınlar: Hayatı savunuyor Leyla ile dayanışıyoruz

Güven’in mesajının okunmasının ardından ise hazırlanan ortak basın metnini yazar Ayşegül Devecioğlu okudu.

“Duymak ses vermek yaşatır. Depremlerden hatırlarız ‘Orada kimse var mı’ diyen sesi. Can kurtarmanın çabasıdır o ses. Bir ses gelsin diye umut ederiz. Yaşamın sesidir o. Leyla Güven orada Diyarbakır’da. Hayata sahip çıkmak için açlık grevinde.

“Uzun yıllar Türkiye’de kadın mücadelesi yürütmüş, belediye başkanlığı yapmış seçmenin yüzde 71 oyunu alarak Hakkari milletvekili olmuş, barış ve demokrasi mücadelesinin uzun yol koşucusu Leyla Güven orada. Barış istiyor sadece. Bedeniyle. Duymadık, görmedik bilmiyoruz diyemeyiz. Leyla Güven orada Diyarbakır’da.

“Ölümlerden yorulmadık mı? ‘Başkanlarının hayatından daha değerli değil hayatım’ diyen bir seçilmişim diğerkamlığından etkilenmedik mi? Hayatın gücü yaşatabiliyorsak bir güç. Zaman daralıyor. Yakın tarihimiz elimizden kayan yüzlerce yaşamla dolu. Yeni kayıpları taşımaya gücümüz yok. Biz kadınlar hayatı savunuyor Leyla ile dayanışıyoruz.”

Açlık grevcileri ne talep ediyor?

Leyla Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.