Ana SayfaGüncelGüven’in eylemi 143’üncü gününde: Sol Parti’den Almanya hükümetine çağrı

Güven’in eylemi 143’üncü gününde: Sol Parti’den Almanya hükümetine çağrı

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 143’üncü gününde. Güven’in yanı sıra 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor. Diğer yandan Almanya Sol Parti’den Merkel hükümetine ‘harekete geçin’ çağrısı geldi.

Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 143’üncü gününde.

Yaklaşık beş aydır eylemde olan HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Güven’in talebi PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması.

Aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentinde HDP üyesi Nasır Yağız’ın eylemi 130, Strasburg’da 14 kişi ile Galler’de İmam Şiş’inki 104’üncü günde.

130 gündür açlık grevinde olan Nasır Yağız’ın sağlık sorunlarının arttığı, uyumakta ve ayakta durmakta zorlandığı bilidiriliyor.

HDP Diyarbakır il binasında ise milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın başlattığı eylem devam ediyor.

Cezaevleri

Cezaevlerinde 16 Aralık’ta açlık grevine başlayan tutuklular ise 105 gündür eylemde.

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri sürerken, dört tutuklu ‘tecridi protesto etmek için’ yaşamına son vermişti.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta da Zehra Sağlam Erzurum Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde ve son olarak 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını sonlandırmıştı.

Ayrıca Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Kemal Argış, Yahya Özmen ve Vezir İbosovic isimli tutukluların haklarında Edirne Asliye Ceza Mahkemesi tarafından açılan davanın duruşması önceki gün görüldü.

Tecridin kaldırılması talebiyle 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan tutuklular bu duruşmaya katılmak istemediklerini ifade etti. Mahkemeye gitmeyi reddeden üç tutuklunun darp edilerek mahkemeye götürüldüğü öğrenildi. Tutukluların durumunun ise iyi olduğu aktarıldı.

Açlık grevindeki tutuklular yayınladıkları açıklama ile talepler karşılanıncaya kadar mahkemelere çıkmama kararı aldıklarını duyurmuştu.

Almanya hükümetine çağrı

Öte yandan Almanya’da Sol Partili 20 vekil, hükümete ‘harekete geçin’ çağrısı yaptı.

Aralarında partinin eş başkanı Bernd Riexinger’in de bulunduğu 20 vekilin imzaladığı çağrı metninde, Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin Türkiye’de yaşananlar karşısında tepkisiz kaldığına dikkat çekildi.

“Avrupa Konseyi’nin öncü ülkesi olarak Almanya, Türkiye’de cezaevlerinde hukuk devleti ilkelerinin uygulanmasını sağlayarak açlık grevcilerinin hayatını kurtarabilir. Artık ekonomik ilişkiler için değil, insanların hayatı için harekete geçin.”

Bununla birlikte Norveç Dayanışma Grubu, Kızıl Parti yöneticileri, belediye başkanları ve Almanya Sol Parti milletvekili Hakan Taş’ın da aralarında bulunduğu bir heyetin, 143 gündür açlık grevi eyleminde olan Leyla Güven’i Diyarbakır’daki evinde ziyaret ettiği duyuruldu.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor. Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesi talebinde de bulunuyor.


Gazete Karınca, Mezopotamya Ajansı, Fırat Haber Ajansı
Previous post
ON’lar | Kızıldere Katliamı’nın üzerinden 47 yıl geçti
Next post
"Sıcak Satürn": Güneş Sistemi'nin dışında yeni bir gezegen keşfedildi