Ana SayfaKültür-Sanatİranlı Kadın Ressamlar sergisi İstanbul’da

İranlı Kadın Ressamlar sergisi İstanbul’da

HABER MERKEZİ – İranlı yedi kadın ressamın resimlerinden oluşan ve toplumsal cinsiyet rollerine dikkat çekilen İranlı Kadın Ressamlar sergisi 1 Nisan’da kadar Kadıköy’de ziyaret edilebilecek.


Haber: Necla Demir


“İranlı Kadın Ressamlar Sergisi” Kadıköy’de bulunan Moda Galeri Pasaj’da sanatseverlerle buluştu. Açılışı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapılan sergi, eğitmen Prof. Dr. Hamid Namdar resim atölyesinde bir araya gelen 7 İranlı kadının resimlerinden oluşuyor. İran’da çoğu resim eğitimi almış ressamların eserlerinde daha çok İranlı kadınların yaşamına yer verdiği sergide, toplumsal cinsiyet rollerine gönderme yapılıyor. 1 Nisan gününe kadar devam edecek olan sergide yer alan resimler ise satışa açık.

Türkiye’ye 2 yıl önce yerleşen İranlı ressam kadınlardan 48 yaşındaki Farzaneh Bakhshi ile sergiyi konuştuk.

Daha öncede İstanbul’da kişisel sergi açtığını ve sipariş üzerine çizim yaptığını söyleyen Bakhshi, “İran’da resim öğretmenliği yaptım. İstanbul’a gelme nedenlerimden biri çocuklarımın burada okuyor olmasıydı ama bir yanıyla da kendimi sanatsal açıdan daha rahat hissettiğim için buraya yerleştim. İran’dayken sanki bir seviyede kalmışım gibi hissediyordum. Kendini geliştirme imkanın çok az. Burada onu yapabildiğim için mutluyum” dedi.

‘Özgürce üretemiyorsun’

“İran’da sergi açma imkanımız var ama belli sınırlar ve sansür etrafında” diyen Bakhshi, “Örneğin Azerbaycan’da dans eden kadınların resimlerini yapmıştım. Onları sergilememe izin verilmedi. Bunun gibi bir sürü konu ve başlığa izin verilmiyor. Bu da ister istemez sanatçı olarak seni geriletiyor. Özgürce üretemiyorsun” diye belirtti.

‘Yaşamımdan bağımsız değil’

30 farklı resimden oluşan sergide kendisine ait iki tablonun bulunduğunu sözlerine ekleyen Bakhski, her iki resmin hikayesine ilişkin şunları söyledi: “Bir tablomda şunu ifade etmek istedim. Toplumdaki konumu itibariyle kadına çok fazla yüklenilen rol ve sorumluluklar var. Çizimlerimde buna yer vermeye çalıştım. Diğer tablomun hikayesi ise yaşamımdan bağımsız değil. Kızım İran’da gezerken hep saçlarını özgürce savurabilmeyi hayal ederdi. ‘Saçlarımı ben ne zaman rüzgara vereceğim?’ derdi. Bir kadının özgürlüğü için önemli bir örnek bu. Ben de saçlarını dilediğince savuran bir kadını çizdim.”

‘Hedefim İran’da çalışan kadınları resmetmek’

Sergideki ressamların her birinin kadınları farklı olarak modern ve toplumsal cinsiyet rollerini irdeleyen bir yerden ele aldığını da sözlerine ekleyen Bakhshi, “İran’ı dolaşan bir kadın olarak özellikle yaşamın farklı noktalarında çalışan kadınları resmetmek gibi bir hedefim var” diye konuştu.


Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Dövize kaçış sürüyor: "TL için iyimser olmak zor"
Sonraki Haber
Açlık grevleri: Güven’in eylemi 135'inci gününde, tutuklulardan 'mahkeme boykotu' kararı